Pečeť státu Washington

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pečeť státu Washington

Pečeť Washingtonu, jednoho z federálních států USA, byla navržena a nakreslena, ještě před přijetím Washingtonu do Unie v roce 1889, Charlesem Talcottem a Gilbertem Stuartem.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Pečeť zobrazuje portrét prezidenta George Washingtona na modrém kruhovém pozadí. Kolem modrého pole je žluté mezikruží nesoucí nápis: THE SEAL OF THE STATE OF WASHINGTON 1989 (česky Pečeť státu Washington 1889). Uvedený rok je rokem vstupu státu do Unie.

Pečeť je rovněž ve středu vlajky státu Washington.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původní pečeť státu měla zobrazovat přístav Tacoma, horu Mount Rainier, pšeničná pole a pastvu ovcí. Zlatník Charles Talcott argumentovali tím, že návrh je příliš složitý a rozhodl se vytvořit jinou pečeť. Nakreslil dva kruhy (první podle inkoustové lahve, druhý podle stříbrného dolaru)[1] a do mezikruží vložil text "The Seal of the State of Washington". Do středu nalepil poštovní známku nesoucí obraz George Washingtona. Oficiální kresbu podle toho návrhu následně provedl Gilbert Stuart a pečeť byla zákonodárci přijata.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Seal of Washington na anglické Wikipedii.

  1. CIVIC HERALDRY.com - Washington (state), state seal. www.civicheraldry.com [online]. [cit. 2009-03-17]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2010-06-11. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]