Pama-nyunganské jazyky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pama-nyuganské jazyky
Pama-nyuganské jazyky vyznačeny žlutě na mapě Austrálie
Pama-nyuganské jazyky vyznačeny žlutě na mapě Austrálie
RozšířeníAustrálieAustrálie Austrálie
Počet mluvčíchokolo 25 000

Pama-nyunganské jazyky je jazyková rodina. Patří sem většina austrálských jazyků (jazyků Aboridžinců), které se používají v Austrálii. Řadí se sem okolo 300 jazyků, ale většina z nich jsou již mrtvé, nebo na pokraji vyhynutí. Nejpoužívanějšími jazyky z této skupiny jsou: warlpiri (cca 2300 mluvčích), arrernte (cca 4500 mluvčích)[1] a jazyk Západní pouště (cca 7400 mluvčích).[2]

Původ názvu skupiny[editovat | editovat zdroj]

Pama-nyunganské jazyky bývají často děleny na dvě podskupiny: pamské jazyky a nyunganské jazyky. Názvy těchto podskupin se odvíjí od slova člověk v jazycích daných skupin. Podle těchto podskupin se nazývá i celá jazyková rodina.

Dělení[editovat | editovat zdroj]

Existuje několik názorů jak pama-nyuganské jazyky dělit, nejčastěji se však dělí na tyto podskupiny:

Dále se mezi pama-nyunganské jazyky řadí některé jazyky, které jsou v rámci skupiny izolované. Konkrétně jde o jazyky kala lagaw ya, yidny, anewan, warumungu, kalali, muruwari a paakantyi a několik neklasifikovaných jazyků.

Makro-pama-nyunganské jazyky[editovat | editovat zdroj]

Existuje kontroverzní teorie makro-pama-nyuganských jazyků. Podle této teorie existuje velká jazyková rodina, kam patří pama-nyunganské jazyky spolu s makro-gunwinyuguanskými jazyky, tangkickými jazyky a garawanskými jazyky (což jsou menší jazykové skupiny na severu Austrálie). Někdy se k makro-pama-nyunganským jazykům řadí též vymřelá skupina východodalyských jazyků.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Pama–Nyungan languages na anglické Wikipedii a Lenguas pama-ñunganas na španělské Wikipedii.

  1. Census 2016, Language spoken at home by Sex (SA2+). stat.data.abs.gov.au [online]. [cit. 2019-12-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-12-26. 
  2. http://austlang.aiatsis.gov.au/main.php?code=A80[nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]