Arrernte (jazyk)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Arrernte
Přibližné rozšíření jazyka na mapě Austrálie
Přibližné rozšíření jazyka na mapě Austrálie
RozšířeníAustrálieAustrálie
Počet mluvčíchasi 4 537[1]
Klasifikace
Písmolatinka
Postavení
Regulátornení stanoven
Úřední jazyknení úředním
Kódy
ISO 639-1není
ISO 639-2není
ISO 639-3není
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Arrernte (též Aranda, Horní aranda, Arunta nebo Arrarnta) je jazyk nebo skupina dialektů, kterými mluví především Arandové (což je jeden z australských domorodých kmenů). Používá se především v jižní části Severního teritoria. Je to jeden z nejrozšířenějších australských domorodých jazyků.

Arrernte má mnoho dialektů, ale velká část z nich již vymřela. Nejrozšířenějším dialektem je východní arrernte, který se používá v okolí města Alice Springs a má okolo 1900 mluvčích. Tento dialekt se používá ve školách a v médiích.

Jazyk se řadí do jazykové rodiny pama-nyunganských jazyků, do které patří naprostá většina domorodých jazyků Austrálie. V rámci pama-nyunganských jazyků se pak řadí do skupiny arandických jazyků.

Dialekty[editovat | editovat zdroj]

  • Východní arrernte (též střední arrernte) se používá v okolí Alice Springs. Dělí se na víc poddialektů, které se nazývají Akarre, Antekerrepenh, Ikngerripenhe a Mparntwe Arrernte. Má okolo 1900 mluvčích.
  • Alyawarra je dialekt, který používá kmen Alyawarrů v okolí měst Sandover a Tennant Creek a také v Queenslandu. Má okolo 1550 mluvčích a je podobný dialektu západní arrernte.
  • Západní arrernte má jen okolo 440 mluvčích a používá se západně od Alice Springs
  • Anmatyerre má okolo 640 mluvčích a používá se severozápadně od Alice Springs. Dělí se na západní a východní poddialekt.
  • Dialekty andegerebinha, ayerrerenge a argadargada jsou již vymřelé.
  • Existuje také poměrně propracovaná znaková řeč jazyka arrernte, nazývaná též iIltyeme-iltyeme.
Mapa jazyků a dialektů v okolí Alice Springs

Používání[editovat | editovat zdroj]

Ve školách v Alice Spring lze mít výuku v jazyce arrernte. Na univerzitách Batchelor Institute a Charles Darwin University také nabízí výuku v arrernte. V jazyce arrernte se také vydávají knihy. Existují také projekty za účelem záchrany vymírajících dialektů.

Příklady[editovat | editovat zdroj]

Číslovky[editovat | editovat zdroj]

Arrernte Česky
arrekwele jeden
atherrame dva
urrpetye tři

Ukázka[editovat | editovat zdroj]

Ukázka textu v jazyce arrernte:

Anwerne Mparntwe-arenye tyerrtye mapele arrenhantherre welcome-ileme apmere anwerne-kenhe-werne. Anwerne ahentye-aneme arrantherre akaltye-irremele respectem-iletyeke apmere nhenhe.[2]

Český překlad:

My, lidé z Alice Springs vás vítáme v naší zemi. Doufáme že se něco dozvíte a že budete respektovat naši zem. My, lidé z Alice Springs.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Arrernte language na anglické Wikipedii.

  1. Archivovaná kopie. stat.data.abs.gov.au [online]. [cit. 2020-09-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-12-26. 
  2. Arrernte language, alphabet and pronunciation. omniglot.com [online]. [cit. 2020-09-27]. Dostupné online.