Památník Negevské brigády

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Památník Negevské brigády

Památník Negevské brigády (hebrejsky: אנדרטת חטיבת הנגב) byl navržen Dani Karavanem k uctění památky členů Negevské brigády Palmach, kteří padli při obraně Izraele ve válce za nezávislost v roce 1948. Nachází se na kopci východně nad Beerševou a je symbolem Negevské pouště a Beerševy. Jedná se o předchůdce uměleckého směru land art.[1]

Památník byl postaven v letech 1963 až 1968 v období, kdy Izrael stavěl mnoho památníků k uctění těch, kteří bojovali a padli ve válkách, kterých se zúčastnil.[2] Je vyroben ze surového betonu a skládá se z osmnácti samostatných částí. Tyto části jsou symbolické a mají spojitost s Palmach a válkou za nezávislost. Děrovaná věž má připomínat vodní věž zasaženou střelbou a potrubní tunel je připomínkou vodních kanálů v Negevu, bráněných vojáky. V betonu jsou vyryta jména vojáků, kteří padli během války, odznaky Palmach, pasáže z deníků vojáků, verše a písně.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Monument to the Negev Brigade na anglické Wikipedii.

  1. Klaus Honnef, Manfred Schneckenburger, Christiane Fricke, and Karl Ruhrberg. ART of the 20th Century. Taschen. 2000. Pg. 544.
  2. Israel Ministry of Foreign Affairs. CULTURE: Visual Arts. 1 Oct 2006 - accessed on 5 January 2007.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]