PGLang

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
PGLang
Vznik2020
ZakladateléKendrick Lamar
Dave Free
ŽánryHip hop, R&B
Země původuUSA
Některá data mohou pocházet z datové položky.

PGLang (stylizováno jako pgLang) je americká mediální společnost, kterou v roce 2020 založili rapper Kendrick Lamar a Dave Free. Firma zahrnuje hudební nahrávací a produkční společnost a vydavatelství.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kendrick Lamar a Dave Free se znají od dob, kdy chodili na střední školu. Dříve spolu také režírovali hudební videoklipy pod pseudonymem The Little Homies. V roce 2019 Dave Free odešel z labelu Top Dawg Entertainment, kde působil jako spoluprezident a kde byl Kendrick Lamar upsán.

Založení společnosti PGLang Lamar a Free oznámili v březnu 2020. V úvodním prohlášení stálo, že se společnost chce věnovat hudbě, filmu, televizní produkci, umění, knihám a podcastům, a to s přívětivým přístupem k umělcům. Při založení bylo zveřejněno také čtyřminutové video propagující cíle společnosti, účinkovali v něm: Lamar, Baby Keem, Jorja Smith a Yara Shahidi.

V lednu 2021 oznámili svůj první partnerský projekt se značkou Calvin Klein. Projekt zahrnoval sedm krátkých videí, ke kterým napsal scénář a které režíroval Dave Free. Ve videích se objevili například: Baby Keem, Brent Faiyaz, Mecca Allah, Travis Bennett a Amber Wagner.

V roce 2021 také Kendrick Lamar oznámil, že po vydání dalšího alba odejde z labelu Top Dawg Entertainment.

Prvním upsaným umělcem k labelu byl rapper Baby Keem, který je bratrancem Kendricka Lamara. Jeho debutové album The Melodic Blue vyšlo v září 2021. V březnu 2022 přibyl rapper Tanna Leone, který v dubnu 2022 u labelu vydal projekt Sleepy Soldier. V květnu 2022 zde Kendrick Lamar vydal své album Mr. Morale & the Big Steppers.

V květnu 2022 byla vydána speciální edice tenisek značky Converse - pgLang for Converse. V srpnu pgLang připravilo mediální kampaň pro Cash App.

Seznam umělců[editovat | editovat zdroj]

Současní[editovat | editovat zdroj]

Umělec Roky působení Počet alb u labelu
Baby Keem 2021–... (1)
Kendrick Lamar 2022–... zakladatel (1)
Tanna Leone 2022–... (1)

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Rok Album Nejvyšší umístění v hitparádě Ocenění
US 200 US R&B/ Hip-Hop CAN
2021 Baby Keem – The Melodic Blue
  • Vydáno: 10. září 2021
  • Vydavatel: PGLang, Columbia
5 3 5
2022 Tanna Leone – Sleepy Soldier
  • Vydáno: 27. dubna 2022
  • Vydavatel: PGLang, Def Jam
Kendrick Lamar – Mr. Morale & the Big Steppers 1 1 1

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku PGLang na anglické Wikipedii.