Pískování (kreativní technika)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pískování (neboli malování barevným pískem, Sand Art) je kreativní technika, která je založená na jemném sypání písku na papír potřený lepidlem nebo na šablonu, která obsahuje lepící plochu, která se postupně odkrývá. Vznikají tak zajímavé pískové ornamenty nebo i dětské obrázky podobné pískové malbě.

Pískování bývá označováno za suchou techniku.[1] Pomáhá rozvíjet jemnou motoriku, koncentraci, sebevědomí, barevné cítění a fantazii. Přináší relaxaci mysli. Lze jej tedy použít i jako terapeutickou pomůcku nebo jen jako zajímavé zpestřední festivalu či oslavy.

Materiály vhodné k pískování[editovat | editovat zdroj]

Pokud není k dispozici písek, je možné využít jakýkoliv sypký materiál (krupici, různé druhy koření, nadrcené bylinky či jiné sušené plody apod.).[2] Obarvením materiálu lze získat i různé možnosti, jak obrázek barevně ztvárnit. Pokud se používá písek, doporučuje se velmi jemný (zrnitost 0,06 – 0,3 mm).[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kreativní technika pískování obrázků barevným pískem - Radost v písku. radostvpisku.cz [online]. 2017-06-26 [cit. 2023-10-01]. Dostupné online. 
  2. BUBELOVÁ, Alena. Hrátky s pískem aneb jak si doma vyzkoušet malování pískem [online]. 2021-08-08 [cit. 2023-10-01]. Dostupné online. 
  3. Kurz barevného pískování | Kreativninapady.cz. www.kreativninapady.cz [online]. [cit. 2023-10-01]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2023-10-04. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]