OrgPad

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
OrgPad
Logo
Úvodní stránka OrgPadu vytvořená přímo v nástroji OrgPad
Úvodní stránka OrgPadu vytvořená přímo v nástroji OrgPad
VývojářOrgPad s.r.o.
Operační systémjakýkoliv
Typ softwaruVytváření myšlenkových map
Lokalizacečeština, angličtina, němčina, ukrajinština, ruština
Weborgpad.info
Některá data mohou pocházet z datové položky.

OrgPad je česká webová aplikace na tvorbu interaktivních digitálních nástěnek.[1] Podporuje tvorbu myšlenkových map, konceptuálních grafů i obecnějších struktur nad rámec těchto pojmů.[2]

Funkce[editovat | editovat zdroj]

Vytváření obsahu[editovat | editovat zdroj]

Pro dokumenty je vžitý název OrgStránky. Základním stavebním kamenem je tzv. buňka, což je prvek, který volitelně obsahuje nadpis a skrývatelný obsah. Tímto obsahem může být text, multimédia, soubory, i jiné webové stránky.[3]

Automatické systémy[editovat | editovat zdroj]

Velikost buňky je určena automaticky podle obsahu. Další automatický systém zaručuje, že se buňky nepřekrývají. Tyto systémy doplněné o fyzikální animace vytváří prostředí, které dynamicky reaguje na interakce uživatele.[4]

Tvorba prezentací[editovat | editovat zdroj]

Dokument může mít neomezený počet prezentací. V každém kroku prezentace je možné nastavit, které buňky budou vidět, které budou otevřené a které skryté.

Možnosti sdílení[editovat | editovat zdroj]

Dokumenty a prezentace lze sdílet pro čtení, komentování a úpravy. Je možné:

  • sdílet s konkrétními lidmi,
  • poslat odkaz či QR kód,
  • vytvořit šablonu,
  • zveřejnit.

Dokumenty sdílené přes odkaz nebo zveřejněné pro úpravy lze upravovat bez účtu v aplikaci.

Svobodné strukturování[editovat | editovat zdroj]

Svobodné strukturování je pojem označující proces, v rámci kterého je rozkládáno dané téma či problém na malé informační celky, mezi kterými jsou zobrazovány souvislosti. Svobodné strukturování je úzce spjaté s pojmem flow, jde totiž o konkrétní formu soustředěné práce s informacemi v souvislostech. Jsou tak kladeny vysoké nároky na nástroje nutné k dosažení svobodného strukturování. Podstatou těchto nároků je maximalizace svobod, nástroj proto musí být jednoduchý, intuitivní, musí poskytovat maximální možnou svobodu ve formátech dat, se kterými se dá v nástroji pracovat, musí být designovaný tak, aby za uživatele řešil co největší množství podpůrných činností např. styly či přesné rozložení informací, které nejsou esenciální součástí práce uživatele.

Pojem svobodného strukturování definovala Mgr. Barbora Jeřábková ve svém článku Svobodné strukturování a jeho význam ve vzdělávání[2] na základě studia díla doc. Zdeňka Hedrlína. Ten se od konce 70. let zabýval problematikou zaznamenávání informací obdobně, jako to dělá lidský mozek.[5] Jeden z autorů aplikace OrgPad RNDr. Pavel Klavík, Ph.D. byl studentem doc. Zdeňka Hedrlína.[6][7] OrgPad je nástrojem určeným pro svobodné strukturování.[4]

Příklady použití[editovat | editovat zdroj]

OrgPad je používán napříč českým školstvím od základních až po vysoké školy.[1][8][9][10] Národní pedagogický institut České republiky OrgPad využívá v řadě projektů, v rámci projektu Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) v něm vznikla Metodická příručka pro předškolní a prvostupňové vzdělávání[11], v rámci projektu Metodická podpora akčního plánování (P-AP) vzniká Jednotný model strategického plánování.[12] V rámci projektu Národního plánu obnovy UP 22+ edUP na PdF UP Aktivita rozvoj v oblasti distanční výuky, online výuky a blended learning je k dispozici všem studentům a pedagogickým pracovníkům Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.[10][13] V soukromé sféře ho používá např. české nakladatelství Jan Melvil Publishing při tzv. autorských sprintech v rámci procesu tvorby nových knih.[14]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b KAŽDÝ STUDENT I ZAMĚSTNANEC ČVUT MÁ NYNÍ ZDARMA NÁROK NA PROFESIONÁLNÍ LICENCI SOFTWARU ORGPAD [online]. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE, 2022-10-31 [cit. 2023-01-31]. Dostupné online. 
  2. a b JEŘÁBKOVÁ, Barbora. Svobodné strukturování a jeho význam ve vzdělávání [online]. Metodický portál RVP.CZ, 2021-02-25 [cit. 2023-02-01]. Dostupné online. 
  3. Help. OrgPad [online]. [cit. 2023-02-06]. Dostupné online. (cs,en,de) 
  4. a b PAVEL, Klavík; VÍT, Kalisz. Tvůrci OrgPadu - Minulost, současnost a budoucnost OrgPadu - OrgPad konference 2022 [online]. Praha: OrgPad s.r.o., 2022-12-16 [cit. 2023-02-01]. Dostupné online. 
  5. KOFRÁNEK, Jiří; KALISZ, Vít. UNIVERZÁLNÍ A PŘESTO JEDNODUCHÝ – ORGPAD POHLEDEM UŽIVATELE A TVŮRCŮ. MEDSOFT [online]. 1. Lékařská fakulta Univerzity Karlovy, 2023-01-31 [cit. 2023-01-31]. Dostupné online. 
  6. PAVEL, Klavík. Osobní web [online]. [cit. 2023-02-01]. Dostupné online. 
  7. Den pro Zdeňka Hedrlína [online]. Praha: Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy, 2018-06-01 [cit. 2023-02-01]. Dostupné online. 
  8. JEŘÁBKOVÁ, Barbora. Individualizace přístupu v předmětu projektové vyučování prostřednictvím aplikace OrgPad [online]. Kutná Hora: Jednotný metodický portál MŠMT, 2020-12-15 [cit. 2023-01-31]. Dostupné online. 
  9. [pedagogický institut České republiky]. Neformální setkání starosty s řediteli MŠ a ZŠ Praha 5 [online]. 2022-12-15 [cit. 2023-01-31]. Dostupné online. 
  10. a b Registr smluv [online]. Ministerstvo vnitra České republiky [cit. 2023-01-31]. Dostupné online. 
  11. BRADÁČOVÁ, Radka; KUCIÁNOVÁ, Hana; MANĚNOVÁ, Martina, et al. DIGITÁLNÍ KOMPETENCE PRO VŠECHNY: Metodická příručka pro předškolní a pr vostupňové vzdělávání [online]. Praha: Národní pedagogický institut České republiky, 2021 [cit. 2023-02-01]. Dostupné online. 
  12. Průvodce strategickým a akčním plánováním [online]. Národní pedagogický institut České republiky [cit. 2023-02-01]. Dostupné online. 
  13. Projekt Národního plánu obnovy UP 22+ edUP na PdF U: Aktivita rozvoj v oblasti distanční výuky, online výuky a blended learning [online]. Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, 2022-09-01 [cit. 2023-02-01]. Dostupné online. 
  14. BARÁNEK, Tomáš. Tomáš Baránek - Preparing an authored book and an online course in OrgPad [online]. 2022-12-14 [cit. 2023-02-01]. Dostupné online.