Operace Joram

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oblast Latrunu 11. června 1948 po skončení Operace Joram, na jihu náhradní tzv.Barmská cesta

Operace Joram (hebrejsky: מבצע יורם, Mivca Joram) byla vojenská akce izraelské armády provedená v červnu 1948 během první arabsko-izraelské války, v době krátce po vzniku státu Izrael. Byla součástí bitev o Latrun vedených s cílem ovládnutí přístupového koridoru z pobřežní planiny do Jeruzaléma a výšiny Latrun.[1] Skončila izraelským neúspěchem.

Dobové souvislosti[editovat | editovat zdroj]

V listopadu 1947 přijala Organizace spojených národů plán na rozdělení Palestiny. V následujících měsících následovala občanská válka v Palestině mezi Židy a Araby, která se v měsících a týdnech před vznikem odchodem Britů vyostřovala a pak přešla plynule do vlastní arabsko-izraelské války, která měla již charakter konvenčního konfliktu a účastnily se jí otevřeně i zahraniční arabské armády. Součástí válečných akcí bylo i obléhání Jeruzaléma, jehož židovská populace byla stále více odříznuta od zásobování z pobřežní nížiny kvůli arabským útokům ve vesnicích v Judských horách, zejména ve strategické soutěsce Ša'ar ha-Gaj (Báb al-Vád). Touto soutěskou také vedl vodovod do Jeruzaléma.[2] Situaci obležených Židů dočasně zlepšila Operace Nachšon, která na jaře 1948 na několik dnů otevřela cestu zásobovacím koridorům.[3] Následující Operace Makabi, Operace Bin Nun a Operace Bin Nun Bet ale skončily izraelským neúspěchem. Latrun nadále zůstával v arabském držení.

Průběh operace[editovat | editovat zdroj]

Po neúspěchu Operace Bin Nun Bet se Izraelci pokusili o další, již čtvrtý, útok na Latrun. 9. června 1948 ho zahájila Brigáda Jiftach ve spolupráci s jedním praporem Brigády Harel. Nástupním prostorem byly výšiny východně od Latrunu, které již byly v izraelském držení. Došlo k sérii zmatků. Brigáda Harel obsadila jinou výšinu, než bylo plánováno a Brigáda Jiftach se pak dostala pod arabskou palbu, když se blížila ke kótě, u které očekávala přátelské jednotky. 10. června Arabové přešli do protiútoku a obsadili dočasně židovskou vesnici Gezer. 11. června pak vstoupilo v platnost příměří mezi oběma stranami. Latrun zůstal nadále pod arabskou kontrolou.[4] Vedlejším produktem opakovaných neúspěchů Izraelců v okolí Latrunu bylo zřízení provizorní zásobovací silnice do Jeruzaléma, vedené strmými kopci několik kilometrů jižně odtud. Šlo o takzvanou Barmskou cestu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HERZOG, Chaim. Arab-Israeli Wars. New York: Vintage Books/Random House, 1984. Dostupné online. ISBN 0-394-71746-5. S. 68. (anglicky) Dále jen: Arab-Israeli Wars. 
  2. GILBERT, Martin. Atlas of the Arab-Israeli Conflict. New York: Oxford University Press, 1993. Dostupné online. ISBN 0-19-521062-X. S. 37-44. (anglicky) 
  3. NAOR, Mordecai. The 20th Century in Eretz Israel. Kolín n.Rýnem: Könemann, 1998. Dostupné online. ISBN 3-89508-595-2. S. 258. (anglicky) 
  4. Arab-Israeli Wars. s. 68

Související články[editovat | editovat zdroj]