Operace Hatchala

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Operace Hatchala (hebrejsky: מבצע התחלה, Mivca Hatchala) byla vojenská akce izraelské armády, respektive izraelského vojenského námořnictva, provedená koncem roku 1948 během první arabsko-izraelské války, po vzniku státu Izrael. Operace byla vedená proti strategické železniční trati mezi Egyptem a Gazou.

Dobové souvislosti[editovat | editovat zdroj]

Během října a listopadu 1948 Izraelci mimořádně zlepšili svou vojenskou situaci na jihu země. Zejména Operace Jo'av a na ni napojené menší operace dokázaly zlikvidovat egyptský koridor oddělující Negevskou poušť od centra státu a Operace Lot přinesla izraelský zábor břehu Mrtvého moře. V okolí obce al-Faludža (dnes zde stojí město Kirjat Gat) ale nadále zůstávala egyptská enkláva, stejně jako v prostoru budoucího pásma Gazy. Izrael se snažil tato egyptská předpolí zlikvidovat, a to jak přímým útokem tak narušením logistických tras Egypťanů.

Průběh operace[editovat | editovat zdroj]

Operace byla provedena 26. listopadu (podle jiného údaje 27. prosince) 1948. Jednotky vojenského námořnictva při ní vyhodily do povětří úsek pobřežní železniční tratě mezi městy Rafáh a al-Ariš pomocí výbušnin dopravených sem dvěma loděmi. Mělo tak být přerušeno zásobování egyptských vojsk. Šlo o první operaci nově zřízené jednotky 115.[1][2] Zanedlouho na ni navázala Operace Oz se stejným cílem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. הקמת השירות הימי וחיל הים [online]. palyam.org [cit. 2011-07-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-04-30. (hebrejsky) 
  2. מבצע התחלה [online]. i.start.co.il [cit. 2011-07-22]. Dostupné online. (hebrejsky) [nedostupný zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]