Operace Asaf

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Operace Assaf)

Operace Asaf (hebrejsky: מבצע אסף, Mivca Asaf) byla vojenská akce izraelské armády, provedená v prosinci 1948 během první arabsko-izraelské války, po vzniku státu Izrael. Operace byla vedená proti pozicím egyptské armády v oblasti okolo města Gaza.

Dobové souvislosti[editovat | editovat zdroj]

Během října a listopadu 1948 Izraelci mimořádně zlepšili svou vojenskou situaci na jihu země. Zejména Operace Jo'av a na ni napojené menší operace dokázaly zlikvidovat egyptský koridor oddělující Negevskou poušť od centra státu a Operace Lot přinesla izraelský zábor břehu Mrtvého moře. V okolí obce al-Faludža (dnes zde stojí město Kirjat Gat) ale nadále zůstávala egyptská enkláva, stejně jako v prostoru budoucího pásma Gazy. Izrael se snažil tato egyptská předpolí zlikvidovat.

Průběh operace[editovat | editovat zdroj]

Počátkem prosince 1948 se Egypťané snažili obnovit spojení se svými jednotkami v al-Faludža pomocí útoku z pásma Gazy směrem k východu. Podařilo se jim obsadit některé strategické pahorky poblíž Gazy. Od 5. prosince se v oblasti odehrávaly těžké boje, když Izraelci v rámci Operace Asaf přešli do protiútoku. Na akci se podílela Brigáda Golani a 8. obrněná brigáda.[1] Operace skončila 8. prosince. Izraelcům se podařilo dobýt klíčové pozice a stabilizovat frontu při egyptském pásmu Gazy. Finální boj o Gazu pak přinesla brzy nato Operace Chorev. Operace Asaf byla pojmenována podle Asafa Šachnaje, který velel jednotce Palmach a byl zabit spolu s pěti vojáky v prosinci 1947 v Negevské poušti.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HERZOG, Chaim. Arab-Israeli Wars. New York: Vintage Books/Random House, 1984. Dostupné online. ISBN 0-394-71746-5. S. 97. (anglicky) 
  2. מבצע אסף [online]. palmach.org.il [cit. 2011-07-22]. Dostupné online. (hebrejsky) [nedostupný zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]