Opera Mini

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Opera Mini
Logo
VývojářOpera Software
První vydání10. srpna 2005
Aktuální verze77.0.2254.69831 (21. prosince 2023)
PlatformaBlackBerry OS
iOS
Java ME
Symbian OS
Windows Mobile
Windows Phone
Android
Vyvíjeno vC++, Java a Pike
Typ softwarumobilní prohlížeč
Licencefreeware
Webwww.opera.com/mobile/mini
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Webová stránka v Opeře Mini na displeji mobilního zařízení

Opera Mini je webový prohlížeč vyvíjený společností Opera Software určený pro mobilní zařízení (mobilní telefon, PDA). Je naprogramovaný v jazyce Java (platforma Java ME).

Nejedná se o klasický prohlížeč, ale spíše o grafický terminál. Požadovaná stránka je vzhledově i datově upravena na speciálním serveru a poté poslána na mobilní zařízení ve formátu OBML (Opera Binary Markup Language). Zde ji Opera Mini zobrazí na displeji dle jeho rozlišení. Je-li původní dokument formátován pomocí kaskádových stylů, server upravující stránku je akceptuje, ovšem v omezené míře. Záleží také na používané verzi prohlížeče. Verze 2.0 zobrazí nadpis jakékoli úrovně jako normální tučný text, verze 4.1 si poradí i s absolutním pozicováním.

Opera Mini podporuje zobrazení obrázků ve formátech JPG, PNG, ICO a statický GIF. Dále je omezeně podporován JavaScript, který je vykonáván na straně serveru. Nepodporuje např. ActionScript, animovaný GIF (zobrazí se ale nepohybuje) nebo online přehrávání videa.

Existují i neoficiální modifikace tohoto prohlížeče vyvíjené v Rusku, tzv. Opera Mini mod. Oproti oficiálním verzím obsahují více funkcí, např. FTP klient, kopírování textu, uživatelské nastavení barev nebo textové šablony.

Nejnovější oficiální verze: 8.0 Nejnovější modifikovaná verze: 4.5

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]