Olšava (přítok Bodvy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Olšava (přítok Bodvy)
Olšava na Jasovské Hlavní ulici
Olšava na Jasovské Hlavní ulici
Základní informace
Délka toku9,0 km
SvětadílEvropa
Zdrojnice
Ústí
Protéká
SlovenskoSlovensko Slovensko (Košický kraj)
Úmoří, povodí
Bodva
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Olšava je potok na území historického regionu Turňa, v západní části okresu Košice-okolí. Je to levostranný přítok Bodvy, měří 9 km a je tokem V. řádu.

Pramen[editovat | editovat zdroj]

Pramení ve Volovských vrších, v podcelku Kojšovská hoľa, na VJV svahu Hrbu (947,4 m n. m.) v nadmořské výšce přibližně 860 m n. m.

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

V pramenné oblasti teče severojižním směrem, protéká lokalitou Pod Rumankou a zleva přibírá přítok ze SSZ svahu Harklova (783,5 m n. m.) Následně se koryto esovitě ohýbá, teče přes Petrovu dolinu a z levé strany přibírá přítok z lokality Kobylia hora. Pak teče východně od obce Poproč, v ústí Petrovy doliny se koryto rozvětvuje, opět zleva přibírá přítok z Vlčí doliny a vtéká do Košické kotliny, do podcelku Medzevská pahorkatina. Vzápětí protéká vedle opuštěné Rúfus baně na pravém břehu, zleva přibírá přítok z lokality Volovač a opět se větví na dvě ramena. Dále mění směr toku přechodně na západojihozápad, protéká intravilánem obce Jasov, kde přibírá svůj nejvýznamnější přítok, Zadný potok, z pravé strany. Odtud pokračuje na krátkém úseku severojižním směrem, pak se stáčí na jihojihovýchod a podtéká silnici II. třídy č. 548. V prostoru jižně od jasovského kostela se potok nakonec ohýbá na jihojihozápad, podtéká ještě silnici II. třídy č. 550 a jižně od centra Jasova, přímo pod bradlem (350,1 m n. m.) se zbytky Jasovského hradu, ústí v nadmořské výšce cca 255 m n. m. do Bodvy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Olšava (prítok Bodvy) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]