Ochranovský sbor při Českobratrské církvi evangelické v Turnově

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
FS ČCE Turnov
Sídlo sboru
Sídlo sboru
Základní údaje
CírkevČeskobratrská církev evangelická
SeniorátOchranovský seniorát
FarářOndřej Halama (1997)
KurátorJitka Pernerová
Kazatelské stanice
žádné
Kontakt
Adresa sídlaNa Sboře 80
511 01 Turnov
Souřadnice
Datová schránkaj3jvdss
IČO70156085 (VR)
Údaje v infoboxu aktuální k roku 2017
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Turnově je sborem Českobratrské církve evangelické v Turnově. Sbor spadá pod Ochranovský seniorát.

Farářem sboru je Ondřej Halama a kurátorkou sboru Jitka Pernerová.

Faráři sboru[editovat | editovat zdroj]

Turnovský sbor má bohatou historii, navazující na zdejší činnost předbělohorské jednoty bratrské, a řadu vynikajících kazatelů. Bratr Václav Vančura. Ten se v roce 1895 přestěhoval z Dubé do Mladé Boleslavi, aby zde začal rozsáhlou misijní a pastýřskou činnost. Šíře jeho práce sahala od České Lípy a Litoměřic až po Novou Paku a Velké Hamry – a také Turnov. Tak došlo k tomu, že v neděli, 5. prosince 1897, byla tehdy ještě do sboru boleslavského přijímána první rodina z Turnovska – mlynář Frydrych s rodinou z Daliměřic. Od té doby býval u nich Václav Vančura častým hostem a brzy se shromáždil kruh čtenářů Písma i zájemců o bratrskou historii. Protože se společenství rozrůstalo, byl v roce 1900 ustaven sbor a otevřena vlastní modlitebna v Královské ulici.

V roce 1906 byl povolán za kazatele Gedeon Vilém Hartwig (syn Wilhelma Hartwiga, zakladatele chlapeckého sirotčince v Horní Čermné) a práce se rozšířila také do blízkého Rovenska pod Troskami. Bratr Hartwig bydlel v domě č.p. 17 na Mariánském náměstí, kde také byla od roku 1907 modlitebna. V roce 1913 za pomoci německých bratří koupil sbor dům v Kozákovské ulici, kde byla také slavnostně otevřena modlitebna. V roce 1914 se správy sboru ujal misionář František Chleboun, který se vrátil z misie v Jižní Africe. Ten také začal od roku 1916 konat misijní dílo na Železnobrodsku a pravidelné bohoslužby od roku 1918. Oživení turnovského sboru přineslo přestupové hnutí v roce 1921. Tehdy vznikly stanice v Doubravici a Svijanském Újezdě. Protože bratr Chleboun byl opět povolán na misii, stal se od roku 1923 kazatelem v Turnově Ladislav Šklíba. Po odchodu bratra Šklíby do Potštejna se stal kazatelem Pavel Glos. Bratr Glos, kterého starší turnovští dobře pamatují, zde sloužil celých 45 let. V roce 1975 nastupuje do sboru správce Jiří Polma, který v roce 1996 přešel do Železného Brodu. V roce 1997 byl ke správě sboru povolán Ondřej Halama.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]