Přeskočit na obsah

Oblastní nemocnice Trutnov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oblastní nemocnice Trutnov
ZřizovatelKrálovéhradecký kraj
Vznik1888
IČO26000237 (VR)

Oblastní nemocnice Trutnov je krajské zdravotnické zařízení v okresním městě Trutnov v Královéhradeckém kraji.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Městská nemocnice Trutnov byla založena roku 1888 a v době založení měla kapacitu 90 lůžek a byla tvořena hlavní budovou a jedním infekčním pavilonem. Roku 1894 se městská nemocnice změnila na okresní a získala kapacitu 130 lůžek. Na přelomu 19. a 20. století byla považována za jednu z nejlepších nemocnic v Čechách. Roku 1936 se hlavní nemocniční budova dočkala velké přístavby. Roku 1964 bylo postaveno RTG a onkologické oddělení. Dalšího významného rozšiřování se trutnovská nemocnice dočkala v 80. a 90. letech 20. století, kdy byly v areálu nemocnice postaveny nové budovy interny, transfuzního a hematologického oddělení a gynekologicko-porodnického oddělení, ale také technické zázemí v podobě velkého stravovacího zařízení, kotelny a prádelny. Po roce 2000 se nemocnice dočkala nové stavby centrálních operačních sálů.[1]

Roku 2003 zahájila činnost společnost Oblastní nemocnice Trutnov, od roku 2007 je akciovou společností a jediným akcionářem je Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje.[2]

Zdravotní péče[editovat | editovat zdroj]

Nemocnice zajišťuje zdravotní péči v oborech vnitřního lékařství, pediatrie, neurologie, gynekologie a porodnictví, chirurgie včetně traumatologie, ortopedie a onkologie s radioterapií a rehabilitace. V oblasti intenzivní péče disponuje oddělením ARO, jednotkami intenzivní péče na oddělení interním, chirurgickém a neurologickém. Jsou zajištěny také obory očního lékařství a ORL a dermatovenerologie se stacionářem. Samostatnou jednotkou je oddělení hemodialýzy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Z historie Oblastní nemocnice Trutnov. VIZITkA – Časopis Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje a.s. [online]. 2016-03. Dostupné online. 
  2. Oblastní nemocnice Trutnov a.s. | Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje. www.zhkhk.cz [online]. [cit. 2024-06-20]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]