Otorinolaryngologie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z ORL)
Na tento článek je přesměrováno heslo ORL. Další významy jsou uvedeny na stránce ORL (rozcestník).
Pohled do normálního laryngu (hrtanu) na hlasivkové vazy

Otorinolaryngologie (též otorhinolaryngologie), zkráceně ORL, je chirurgický lékařský obor, který se specializuje na diagnózu a léčbu chorob ušních, nosních a krčních. Vedle toho se také zabývá onemocněními hlavy a krku. Úplný název této lékařské disciplíny je proto otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku. Lékaři zabývající se touto disciplínou se nazývají otorinolaryngologové. Mezi nelékaři běžným názvem této lékařské disciplíny je ušní, nosní, krční. Běžně používaná zkratka ORL (OtoRhinoLaryngologie) pochází z řeckého slova ωτορρινολαρυγγολογία (otos = druhý pád slova ucho, rhinos = nos, larynx = hrtan (krk/hrdlo), logos = věda). Doslovný překlad této zkratky je tedy nauka o uchu, nosu a krku.

Atestace v ORL[editovat | editovat zdroj]

Do oboru ORL se může přihlásit lékař ihned po promoci. Předatestační praxe trvá minimálně 6 let, z toho lékař ucházející se o atestaci v oboru musí absolvovat minimálně:

doporučena je i praxe

Po absolvování předepsané praxe a složení atestační zkoušky je lékař plně oprávněn k výkonu práce ORL specialisty v nemocniční i ambulantní sféře pro děti i dospělé. Lékař se může dále specializovat v oboru audiologie a foniatrie.

Nástavbové obory ORL (obecně, nikoliv v ČR)[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]