Nulový znak

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Nulový bajt)

Nulový znak (je používáno i anglické označení NULL nebo NUL a vzhledem k nejčastější reprezentaci také označení nulový bajt) je řídicí znak, který je v kódových sadách na pozici 0 – například ve standardech ISO/IEC 646, ASCII, ISO/IEC 10646 (a s ním příbuzných Unicode a ISO/IEC 8859), EBCDIC a v řídicí sadě C0.

Historie a použití[editovat | editovat zdroj]

  ·     SP
· CR
· LF
· NUL
· DEL
Mezera, znaky konce řádku CR a LF, nulový znak NUL a znak DEL v kódování ASCII na sedmistopé děrné pásce.

Znak NUL (sloupec pouze s vodicím otvorem) bylo možné použít pro vynechání místa na sedmistopé děrné pásce pro pozdější použití; nulové znaky byly ignorovány, ale mohly být později předěrovány libovolnými znaky. Nulový znak měl stejně jako znak DEL význam nulové operace – jeho zaslání tak nemělo mít žádný vliv na výstup na terminál nebo tiskárnu.

Jazyk C zakončuje řetězcové konstanty (psané v textu programu v uvozovkách) znakem s kódem 0 a ve standardní knihovně poskytuje funkce pro práci s těmito řetězci. Tento způsob reprezentace textových řetězců nazývaný nulou zakončené řetězce) převzaly další programovací jazyky a v moderní době jde o hlavní použití znaku s kódem 0.

Zápisy nulového znaku[editovat | editovat zdroj]

Notace Zápis nulového znaku
Stříškový zápis ^@
Unicode (samotný znak) (U+0000)
Unicode (viditelná reprezentace) ␀ (U+2400)
Escape sekvence \0
URL kódování %00

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Nullzeichen na německé Wikipedii a Null character na anglické Wikipedii.