Necochea

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Necochea
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška16 m n. m.
StátArgentinaArgentina Argentina
ProvincieBuenos Aires
Necochea
Necochea
Správa
Vznik1881
PSČB7630
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Necochea je město v Argentině s přibližně 80 000 obyvateli.[1] Leží 500 km jižně od Buenos Aires na pobřeží Argentinského moře. Je správním střediskem stejnojmenného partida v provincii Buenos Aires.

V polovině osmnáctého století sem pronikli jezuité, později vznikl statek rodiny Díaz Vélezů. Město bylo založeno v roce 1871 a pojmenováno podle generála Mariana Necochey, hrdiny války za argentinskou nezávislost. O rozvoj sídla se zasloužili přistěhovalci z Evropy, především Dánové.[2] V roce 1911 získala Necochea městská práva.

Necochea patří k nejvýznamnějším argentinským obchodním přístavům, odkud se vyvážejí zemědělské produkty z okolní úrodné pampy. Nachází se zde také letiště. Město je významným letoviskem a v turistické sezóně sem přijíždí až 100 000 návštěvníků.[3] V okolí se nachází 64 km pláží, město má příznivé subtropické podnebí. Rozvíjí se využívání větrné energie.[4]

Přes řeku Quequén Grande byl v roce 1929 postaven visutý most pojmenovaný podle prezidenta Hipólita Yrigoyena.[5] K turistickým atrakcím Necochey patří jehličnatý les Parque Miguel Lillo o rozloze 640 hektarů, vodopády na řece Quequén Grande a umělé jezero Lago de los Cisnes s vodním ptactvem. Přírodní zajímavostí jsou Las Grutas, jeskyně v pobřežních skalách vyhlodané mořským příbojem. V letech 1973 až 2020 bylo v provozu kasino.

V roce 1892 zde došlo k prvnímu případu v historii kriminalistiky, kdy byla daktyloskopie úspěšně použita k objasnění vraždy.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. World Population Review Dostupné online
  2. Danish Voices Dostupné online
  3. World’s Exotic Beaches Dostupné online
  4. The Windpower Dostupné online
  5. Structurae Dostupné online
  6. Free Library Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]