Naučná stezka po stavbách z červených cihel v Bohumíně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Naučná stezka po stavbách z červených cihel v Bohumíně
Základní informace
Typnaučná stezka, turistická trasa a cyklostezka
Délka19 km
Sezónaceloročně přístupná
Lokalizace
PolohaBohumín
Okres Karviná
Moravskoslezský kraj
ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Naučná stezka po stavbách z červených cihel v Bohumíně, nebo jen Naučná stezka po stavbách z červených cihel, je naučná stezka pro pěší nebo cyklisty ve městě Bohumín v okrese Karviná. Geograficky se nachází v nížině Ostravská pánev a v Moravskoslezském kraji.[1][2][3]

Popis a trasy[editovat | editovat zdroj]

Naučná stezka, která vznikla v roce 2018, má délku 19 km a 12 zastavení s infomačními panely a stojany na kola. Stavby z pálených a neomítaných červených cihel patří mezi hlavní dominanty města Bohumín, vznikaly na přelomu 19. a 20. století a to především v novogotickém stylu architektury a jsou památkově chráněny. Putování po trase může být zpestřeno hledáním indicií, kde u každé navštívené budovy je umístěna destička s písmenem v okruhu cca 50 metrů. Získá se tak 12 písmen ze kterých lze sestavit dvouslovnou tajenku. Tajemku lze odeslat e-mailem na adresu cervena-stezka@mubo.cz a každý měsíc je pak vylosován výherce, který získá dárkový balíček prezentačních předmětů města. V místních infocentrech lze vyzvednout zdarma brožuru s plánem trasy. Začátek naučné stezky je na Masarykově ulici na náměstí T. G. Masaryka u radnice a konec je ve Skřečoni na ulici 1. máje, u kostela Panny Marie Sedmibolestné.[1][2][3]

Trasa naučné stezky je na tomto odkazu.[4]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Naučná stezka je celoročně volně přístupná.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Naučná stezka po stavbách z červených cihel v Bohumíně. Naučné-stezky.cz [online]. 2022-01-18 [cit. 2023-06-05]. Dostupné online. 
  2. a b BOHUMÍN, Město. Naučná stezka po stavbách z červených cihel. www.mesto-bohumin.cz [online]. [cit. 2023-06-05]. Dostupné online. 
  3. a b S.R.O, Turistika cz. Bohumín - naučná stezka po… - Chodník, naučná stezka | Turistika.cz. www.turistika.cz [online]. [cit. 2023-06-05]. Dostupné online. 
  4. Mapy.cz. Mapy.cz [online]. [cit. 2023-06-05]. Dostupné online.