Naučná stezka Nečemické kamenné řady

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nečemické řady
Kameny roztroušené v prostoru řad
Kameny roztroušené v prostoru řad
Základní informace
Typnaučná stezka
Délka300 m
Lokalizace
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Naučná stezka Nečemické kamenné řady se nachází na katastru vesnice Nečemice na okrese Louny. Měří 300 metrů a upozorňuje na tři krátké řady kamenů a možné zbytky dalších, ležících vrstevnicovitě ke svahu, na němž se nacházejí.

Trasa a náplň[editovat | editovat zdroj]

Ke stezce se lze dostat po modrém turistickém značení, spojujícím Lhotu a Konětopy (Pnětluky). Jediná informační tabule je umístěna na začátku stezky. Nevýrazná, ale příslušnou značkou vyznačená pěšina směřuje borovým lesem do svahu směrem k východu. Asi po 300 metrech končí u tří řad kamenů, každá z nich je označena. Řady jsou vedeny ve vrstevnici svahu ve směru sever–jih. Jsou dlouhé několik desítek metrů. Jejich podoba není původní, část kamenů byla shozena do koryta pod svahem. Doba a účel řad nejsou známé, bývají dávány do souvislosti s Kounovskými kamennými řadami.[1] Objeveny byly v roce 1950.[2] V létě 2017 byl dosud trvalý borový les na této lokalitě částečně vykácen a na mýtinách byly vysazeny mladé smrčky.[zdroj⁠?]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MAREŠ, Jaroslav. Největší záhada pravěku: Tajemné zářící kamenné řady u Kounova [online]. Stream.cz, 2018-09-27 [cit. 2018-09-27]. Dostupné online. 
  2. VELINSKÝ, Frederik. Na návštěvě tajemných Nečemických řad [online]. Český rozhlas, 2012-09-30 [cit. 2018-01-14]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]