Naomi Blake

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Naomi Blake
Narození11. března 1924
Mukačevo
Úmrtí7. listopadu 2018 (ve věku 94 let)
Alma materMiddlesexská univerzita
Hornsey College of Art
Povolánísochařka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Naomi Blake, rozená Zisel Dum (11. března 1924 Mukačevo – 7. listopadu 2018) byla britská sochařka, jejíž práce odrážely její zkušenosti přeživší holokaustu.[1][2] V roce 1942 měla její rodina 32 členů: čtyři prarodiče, její rodiče, devět sourozenců, šest manželů a deset mladých neteří a synovců, ale v roce 1945 přežilo pouze osm členů.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v tehdy československém Mukačevu ortodoxním židovským rodičům Elazer Dumovi a Chay-Adel Shlusselové. Byla nejmladší z deseti dětí. Původně byla svými rodiči pojmenována Zisel, což znamená sladká, a v roce 1948 si změnila jméno na Naomi. Přežila holocaust jako teenager v Osvětimi, ačkoli mnoho členů její rodiny tam zemřelo. Z Osvětimi byla spolu se svou sestrou Malchi poslána pracovat do muničního tábora na severu okupovaného Polska. Počátkem roku 1945 se sestrám se podařilo uniknout z pochodu smrti a nakonec se přes značná nebezpečí dostaly zpět do Mukačeva.[2] Poté ilegálně cestovala lodí do Mandátního území Palestina. Loď byla zachycena Brity a Naomi Blake byla držena v zadržovacím táboře Atlit poblíž Haify. Když byla propuštěna, přidala se k Palmachu, ale v dubnu 1947 ji britský voják zastřelil do krku. Když se zotavila v nemocnici, začala vyřezávat malé figurky, které se pro ni brzy staly vášní. V roce 1948 se Naomi Blake připojila k ženské divizi izraelských obranných sil a sloužila v hodnosti podporučíka.

Naomi Blake poté žila v Miláně, Římě a Jeruzalémě, než se v roce 1952 provdala za svého druhého manžela Ashera Blakea, německého uprchlíka, a bydlela na Muswell Hill v severním Londýně. Poté od roku 1955 do roku 1960 studovala na Hornsey School of Art v severním Londýně (nyní Middlesex University), přičemž navštěvoval večerní kurzy.[1]

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Velká část její práce se soustředila na vyjádření jejích zážitků. Její práce je však v zásadě optimistická, perspektivní a pozitivní. Chce pomáhat udržet naživu odkaz šesti milionů zabitých Židů a také podporovat vizi sjednocení vír, budování porozumění mezi náboženstvími a naději do budoucnosti. Její práce jsou vystavovány od roku 1962.[1]

Její sochy jsou trvale vystaveny na mnoha místech, zejména na náměstí Fitzroy Square a v kostele svatého Ethelberga v Londýně, na univerzitě v Leicesteru, Scarman Center a v The Holocaust Centre, Nottinghamshire. Její bronzová pryskyřičná socha z roku 1980, The Refugee, se nachází v zahradě Bristolské katedrály, zatímco podobný kus z roku 1985, Sanctuary ze skleněného vlákna, je v areálu St Botolph's Aldgate v londýnské City. Její díla jsou také v různých soukromých sbírkách, včetně sbírek královny matky a prince z Walesu. Byla členkou Královské britské společnosti sochařů. Některé její sochy jsou v Ben Uri Gallery & Museum v Londýně, zatímco další díla jsou umístěna na veřejných prostranstvích v Londýně, Leicesteru, Bristolu a jinde.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Naomi Blake na anglické Wikipedii.

  1. a b c How Muswell Hill sculptor Naomi Blake forged hope out of Holocaust hell. Enfield Independent [online]. 2014-04-02 [cit. 2024-03-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b PLATT, Gareth. Beating Hitler: How Naomi Blake survived Auschwitz and escaped the death march. International Business Times UK [online]. 2015-01-26 [cit. 2024-03-25]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]