Nancy Wheelerová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nancy Wheelerová
Natalia Dyer, představitelka Nancy Wheelerové
Natalia Dyer, představitelka Nancy Wheelerové
SérieStranger Things
První výskytKapitola první: Zmizení Willa Byerse (2016)
Vytvořilbratři Dufferovi
ZtvárnilaNatalia Dyer
Namluvilyčeský dabing:
Viktorie Taberyová
Informace o postavě
Pohlavížena
Povolánístážistka v novinách Hawkins Post (3. série)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nancy Wheelerová (nepřechýleně Nancy Wheeler) je fiktivní postava z amerického seriálu Stranger Things vytvořeného společností Netflix. Postavu Nancy ztvárňuje americká herečka Natalia Dyer. Mezi lety 2016–2021 byla postava Nancy jednou ze dvou hratelných postav ve hře Dead by Daylight.[1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Nancy je dcerou Karen a Teda Wheelerových, má dva mladší sourozence – bratra Mikea a sestru Holly. V prvních dvou sezónách je jejím přítelem populární student místní školy Steve Harrington, v průběhu druhé série se jejím přítelem stane Jonathan Byers.

První řada[editovat | editovat zdroj]

Její nejlepší kamarádkou je Barbara „Barb“ Hollandová, která na večírku, kterého se s Nancy účastní, záhadně zmizí. Poté, co Nancy zjistí, že Barb zmizela, utvoří spojenectví s Jonathanem, kterému zmizel bratr Will a zjistí, že za únosy stojí podivné monstrum. V průběhu vyšetřovaní Nancy s Jonathanem objeví novou dimenzi „Vzhůru nohama“, z něhož pochází monstrum Demogorgon, které Willa a Barb uneslo.

Poté, co je zadrží policie a překazí jim jejich plán na zabití Demogorgona, se spojí s náčelníkem policie Jimem Hopperem, Jonathanovou matkou Joyce Byersovou, bratrem Mikem a jeho kamarády Dustinem Hendersonem, Lucasem Sinclairem a Jedenáctkou, dívkou s telekinetickými schopnostmi, kterou chlapci objevili v lese, aby našli Willa a Barb.

Třetí řada[editovat | editovat zdroj]

Ve třetí řadě se z Nancy a Jonathana stanou stážisté v novinách The Hawkins Post, jejich nadřízení si z Nancy ale utahují a mají na ni sexistické narážky.[2] Společně se zaobírají případem, kdy u paní Driscollové ve sklepě krysy pojídají hnojivo, přičemž se vydávají za novináře. Když o tom vypráví v práci kolegům, akorát se jí vysmějí a označí paní Driscollovou za blázna. Nancy ale ve svém pátraní pokračuje a odhalí tak stvoření Mozkožrout. Následně se spojí s ostatními, aby toto stvoření zastavili.

Čtvrtá řada[editovat | editovat zdroj]

Ve čtvrté řadě Nancy pracuje jako redaktorka ve školních novinách The Weekly Streak po boku svého spolužáka Freda Bensona. Poté, co je místní populární studentka Chrissy Cunninghamová zavražděna, Nancy s Fredem její vraždu vyšetřují na místě činu, kde se Nancy dozvídá se o Victoru Creelovi, muži, který zavraždil svou rodinu a byl umístěn do Pennhurstské léčebny. Mezitím, co vyslýchá svědky, se Fred ztratí a později je nalezen mrtvý. Po jeho smrti se setkává se Stevem, Dustinem, Max a Robin a dozvídá se o monstru jménem Vecna, který je zodpovědný za smrt Chrissy a Freda. Během vyšetřování s Robin narazí na spojení mezi Vecnou a smrtí členů rodiny Creelových v 50. letech. Když Vecna uvězní Nancy ve své mysli, objeví jeho pravou identitu Henryho Creela a Jedničky, prvního testovacího subjektu v laboratoři, spolu s jeho plánem otevřít brány napříč Hawkinsem, aby do něj vypustil příšery z Obráceného světa. Poté, co ji Vecna nechá odejít, informuje o tom své přátele, kteří vymyslí plán, jak jej zabít. Nancy, Steve a Robin dokázali Vecnu pomocí zápalných lahví a zbraní těžce zranit, ale nebyli schopni zabránit otevření bran.

Hodnocení[editovat | editovat zdroj]

Postava Nancy Wheelerové, ztvárněná Nataliou Dyer, byla diváky pozitivně přijata.[3] Příběh Nancy ve 3. řadě, kdy byla zaměstnána v The Hawkins Post, byl vnímám jako pohled tvůrců na sexismus a obtěžování na pracovišti.[4]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

S dalšími představiteli hlavních postav získala ocenění za „nejlepší obsazení dramatického seriálu“ na Screen Actors Guild Awards.[5] Dále byla nominována na cenu Young Artist Awards za „nejlepší výkon v televizním seriálu nebo filmu – teenagerská herečka“.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dead by Daylight teasing Hellraiser additions, removing Stranger Things DLC in November. Eurogamer. 2021-08-18. Dostupné online [cit. 2022-04-23]. (anglicky) 
  2. Stranger Things: 10 Hidden Details About Nancy You Never Noticed. ScreenRant [online]. 2020-05-21 [cit. 2022-04-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Stranger Things’s Natalia Dyer Explains Why Nancy Wheeler Isn’t Your Average Big Sister. Teen Vogue [online]. 2016-10-03 [cit. 2022-04-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. ‘Stranger Things’ nails the ’80s — except for female journalists and small towns. Poynter [online]. [cit. 2022-04-23]. Dostupné online. 
  5. SAG Awards Nominations 2017: See the Full List. EW.com [online]. [cit. 2022-04-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Nominees – Young Artist Academy. youngartistawards.org [online]. [cit. 2022-04-28]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-03-28.