Mike Wheeler

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mike Wheeler
Finn Wolfhard, představitel Mikea Wheelera
Finn Wolfhard, představitel Mikea Wheelera
SérieStranger Things
První výskytKapitola první: Zmizení Willa Byerse (2016)
Vytvořilbratři Dufferovi
ZtvárnilFinn Wolfhard
Namluviličeský dabing:
Šimon Fikar (1. a 2. řada)
David Štěpán (3. a 4. řada)
Informace o postavě
Pohlavímuž
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Michael „Mike“ Wheeler je fiktivní postava z amerického hororového seriálu Stranger Things společnosti Netflix. Postavu Mikea ztvárňuje kanadský herec Finn Wolfhard,[1] vytvořena byla bratry Dufferovými.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mike je synem Karen a Teda Wheelerových, má také starší sestru Nancy a mladší sestru Holly. Jeho nejlepšími přáteli jsou Lucas Sinclair, Dustin Henderson a Will Byers, s nimiž často tráví čas hraním hry Dungeons & Dragons.

Když se Will jednoho dne ztratí, Mike, Lucas a Dustin se jej snaží najít. Při hledání narazí na dívku Jedenáctku (v anglickém znění Eleven, zkráceně El). Mike se postupně dozvídá, že El ví něco o Willově zmizení a požádá ji o pomoc při hledání. Během společného trávení času si vybudují silné pouto a začínají k sobě chovat city. Jakmile je Will nalezen, je Mike šťastný, že se domů vrátil v pořádku, nicméně je stále zdevastován tím, že se El obětovala, aby ostatní zachránila před Demogorgonem.

Ve druhé sérii je rozčílený, že je El pryč. Každý večer jí volá s nadějí, že se jednoho dne vrátí. Zprvu má zdrženlivý vztah s novou studentkou Max, o niž mají Lucas a Dustin zájem a chtějí, aby se připojila k jejich skupině. Will odhalí Mikeovi své vzpomínky z dimenze „Vzhůru nohama“ a doprovází Joyce, Boba a Willa do laboratoře, když se Willův zdravotní zhorší. Když se El znovu objeví, je šťastný, že v bitvě nemusí bojovat bez ní, ale zároveň je naštvaný na Hoppera za to, že ji před ním celý rok skrýval. Mike je klíčem k získání Willovy paměti zpět a řekne ostatním, aby zavřeli bránu. Předtím, než Jedenáctka odejde, aby zavřela bránu, Mike jí řekne, že jí nemůže znovu ztratit a ona mu slíbí, že se tak již nestane. Měsíc po uzavření brány se spolu zúčastní Zimního bálu a políbí se.

Ve třetí sérii se Jedenáctka stane Mikeovou přítelkyní.

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

V recenzi třetí řady Stranger Things Judy Berman z časopisu Time uvedla, že postava Mikea Wheelera je „každou sérii lepší“.[2] Darren Franich z časopisu Entertainment Weekly ocenil proměnu Mikea z dítěte na teenagera.[3] Ritwik Mitra ze Screen Rant napsala, že „postava, kterou Wolfhard ztvárňuje, je jednou z nejlepších postav v seriálu“.[4]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

S dalšími představiteli hlavních postav získal ocenění za „nejlepší obsazení dramatického seriálu“ na Screen Actors Guild Awards.[5] Dále byl nominován například na cenu Teen Choice Awards v kategorii „nejlepší seriálový herec sci-fi/fantasy“ nebo společně s Millie Bobby Brownovou, představitelkou Jedenáctky, na cenu MTV Movie & TV Awards v kategorii „nejlepší polibek“.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mike Wheeler (Stranger Things) na anglické Wikipedii.

  1. Duffer Bros. Netflix Supernatural Drama Series Sets Young Cast, Gets Title. Deadline [online]. [cit. 2021-11-08]. Dostupné online. 
  2. 'Stranger Things' Isn't a TV Show Anymore—It's a Franchise. Time [online]. [cit. 2021-11-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. FRANICH, Darren. The ending of 'Stranger Things 3' proves the limits of nostalgia: EW review, with spoilers. EW.com [online]. [cit. 2021-11-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Stranger Things: The Main Characters, Ranked From Worst To Best By Character Arc. Screen Rant [online]. 2021-01-03 [cit. 2021-11-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. SAG Awards Nominations 2017: See the Full List. EW.com [online]. [cit. 2022-06-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. SAG Awards nominations 2017: See the full list. Deadline [online]. [cit. 2022-06-23]. Dostupné online.