Náměstí Firdaus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Náměstí Firdaus
Umístění
StátIrákIrák Irák
MěstoBagdád
Poloha
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Náměstí Firdaus (arabsky ساحة الفردوس‎) je náměstí v jihovýchodním Iráku. V překladu znamená doslova Rajské náměstí (slovo firdaus) v arabštině znamená ráj. Na náměstí se nachází několik významných bagdádských budov a památníků. Náměstí má podobu parku s fontánami a obklopuje jej velký kruhový objezd. Plocha náměstí činí okolo 2000 m2[1] a má kruhový tvar.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Náměstí se nachází v prostřední části ulice Al-Sa'dún[2], která spojuje náměstí Tahrír a náměstí Kahramana. Nedaleko od něj vede i ulice Abú Núvás, která lemuje břeh řeky Tigrisu. Na náměstí se nachází mešita 17. ramadánu[3] a známé bagdádské hotely: hotel Palestina a Hotel Sheraton Ishtar.

Na náměstí se rovněž nacházela socha Saddáma Husajna, která byla svržena během války v Iráku. Její svržení se stalo jedním ze symbolů války.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V době existence irácké monarchie byl na toto náměstí umístěn památník neznámého vojína. Odhalen byl roku 1959. Podle něj se také i veřejné prostranství jmenovalo.[2] Následně jej v roce 1982 nahradila zmíněná socha Saddáma Husajna, která zde stála až do roku 2003. Tehdy byla svržena iráckým davem. Zda-li se jednalo o spontánní událost, nebo skutečnost zorganizovanou pro potřeby zvýšení morálky v závěru války, je předmětem diskuze.

Svržení sochy Saddáma Husajna.

Po období irácké nestability po skončení války bylo náměstí místem častých protestů i teroristických útoků. A to především díky přiléhajícím dvěma hotelům, které byly oblíbené u zahraničních návštěvníků irácké metropole, a především novinářů. Dne 9. dubna 2005 se zde uskutečnila rozsáhlá demonstrace, kterou zorganizoval šiítský duchovní Muktada al-Sadr a další představitelé iráckého veřejného života. V obdobné době se zde odehrály různé útoky namířené na okolní hotely. Demonstrace se zde konají často.[4]

Husajnovu sochu později nahradila zelená abstraktní socha, která zde zůstala do roku 2013. Obklopovaly ji stylizované sloupy. V Bagdádu probíhala okolo roku 2009 diskuze o obnově původního památníku neznámého vojína na tomto náměstí.[3] Přestože padlo rozhodnutí takto učinit, stavební práce nebyly zrealizovány a památník obnoven nakonec nebyl.[1]

Mezitím náměstí zůstalo prázdným prostranstvím.[1] Teprve v roce 2020 bagdádský magistrát inicioval rekonstrukci veřejného prostoru a jeho úpravu do současné podoby. Projekt pomohly realizovat některé irácké veřejné banky ve spolupráci s centrální bankou Iráku.[3] Náměstí bylo znovuotevřeno v květnu 2021.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Firdos Square na anglické Wikipedii.

  1. a b c ساحة-الفردوس-شاهد-على-خراب-العراق. alrai.com [online]. [cit. 2023-11-12]. ودولي/ساحة-الفردوس-شاهد-على-خراب-العراق Dostupné online. (arabsky) 
  2. a b ساحة الفردوس «المفقود» في بغداد.. ضاعت وسط الخراب بين زمنين. aawsat.com [online]. [cit. 2023-11-12]. Dostupné online. (arabsky) 
  3. a b c بالصور- شهدت إسقاط تمثال صدام حسين.. ساحة الفردوس ببغداد تبعث للحياة مجددا. www.aljazeera.net [online]. [cit. 2023-11-12]. Dostupné online. (arabsky) 
  4. a b بعد اغلاقها جزئياً.. إعادة فتح ساحة الفردوس وسط بغداد. baghdadtoday.news [online]. [cit. 2023-11-12]. Dostupné online. (arabsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]