Muzeum Dr. Šimona Adlera

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Muzeum Dr. Šimona Adlera
Údaje o muzeu
osadaDobrá Voda (Hartmanice)
AdresaDobrá Voda 5
Pojmenováno poDr. Šimonu Adlerovi
Založeno1997
Původní účel budovyrodný dům Dr. Šimona Adlera
Další budovyč.p.5
Vyhledávané exponátyrodový strom rodiny Adlerů
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Výhled nad Dobrou Vodou

Muzeum Dr. Šimona Adlera v Dobré Vodě u Hartmanic je důstojným památníkem Dr. Šimona Adlera, židovského rabína a historika. Muzeum je umístěno v jeho rodném domě.

Historie muzea[editovat | editovat zdroj]

Muzeum vzniklo v roce 1997 za podpory Ministerstva kultury (zastoupeného ředitelem odboru Muzeí a galerií PhDr. Žalmanem), města Hartmanice (tehdy zastoupeného starostou Jiřím Juklem), Západočeského muzea v Plzni (zastoupeného tehdejším ředitelem PhDr. Františkem Frýdou) a Matityahu Adlera, tehdejšího izraelského velvyslance a syna Dr. Šimona Adlera, jehož památce je muzeum věnováno. Do roku 2015 bylo muzeum součástí Západočeského muzea v Plzni. Od 1. ledna 2015 se stalo součástí Muzea Šumavy v Sušici.

Dr. Šimon Adler[editovat | editovat zdroj]

Muzeum bylo vybudováno jako památník židovského historika a rabína Dr. Šimona Adlera, který se zde narodil a v roce 1944 se stal obětí holocaustu.[1] V expozici je připomenuta i jeho rodina, zejména synové Matityahu, který se později stal izraelským velvyslancem a v roce 1991 inicioval vznik tohoto muzea a Sinaj, který jako patnáctiletý prošel několika koncentračními tábory. Oba synové válku přežili a později se usadili v Izraeli. S potomky Dr. Šimona Adlera muzeum spolupracuje i v současnosti. Aaron Adler a Soshi Priel jsou dětmi Matityahu Adlera, syna Dr. Šimona Adlera a muzeum každoročně navštěvují i se svými rodinami. Muzeum rovněž připomíná významné životní mezníky, svátky a kulturu židovských obyvatel v západočeském příhraničí.

Budova muzea

Expozice[editovat | editovat zdroj]

Expozice byla v roce 2019 renovována.[2] Kromě památky Dr. Šimona Adlera muzeum připomíná 25 měst a obcí z regionu, kde před válkou existovaly židovské komunity a představuje zaniklé i zachráněné památky – synagogy, židovské hřbitovy atd. Poslední část nové expozice je věnována historii česko-izraelských vztahů a československé vojenské pomoci Izraeli v padesátých letech 20. století. Autorem těchto expozic je PhDr. Ing. Václav Fred Chvátal.

Od roku 2020 mohou návštěvníci zhlédnout i novou výstavu Svatý Vintíř, která je doplněna originálními exponáty z depozitáře muzea Šumavy.

Rodový strom rodiny Adlerů

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Muzeum je umístěno v osadě Dobrá Voda u Hartmanic poblíž kostela sv. Vintíře s unikátním skleněným vybavením z dílny sklářské umělkyně paní Vladimíry Tesařové a léčivého pramene vyvěrajícího z nevelké vzdálenosti od něj. Výhled z Dobré Vody na okolní krajinu s hradem Kašperk patří k nejkrásnějším na Šumavě.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Sinaj Adler (1928). www.pametnaroda.cz [online]. [cit. 2022-01-26]. Dostupné online. 
  2. Šumavské Muzeum Dr. Šimona Adlera má novou stálou expozici [online]. 2019-09-28 [cit. 2022-01-26]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]