Muchosransk

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Neoficiální erb Muchosransku
Neoficiální erb Muchosransku

Muchosransk (rusky Мухосра́нс, ukrajinsky Мухосранськ) je ruské pejorativní kvazi-toponymum, které označuje malé město, provinční město, nevýznamnou obec, které vzniklo v Sovětském svazu a je uživáno dodnes.[1] Český ekvivalent slova Muchosransk je „Prdelákov“.

Toto toponymum označuje popisovanou obec nebo město z negativní stránky a poukazuje na jeho vzdálenost od zdánlivé civilizace či většího města, zanedbanost, ale také osobní postoj mluvčího k místu, což může být ve skutečnosti dosti neobjektivní. Alexandr Fedorovič Bělousov klasifikuje Muchosransk jako obscénní označení.[2]

Původ[editovat | editovat zdroj]

Podle jedné verze označení mohlo vzniknout v příběhu „Jak to bylo“ od sovětského fejetonisty Antona Zoricha.

Když v roce 1862 sestavovali mapu země, nechtěli toto město pro jeho nevýznamnost vůbec vyznačit. Po chvíli se však po mapě začala plazit moucha a zanechala za sebou bod. Tento bod byl změřen a bylo zjištěno, že moucha označila přesně polohu našeho města; moucha byla tak úhledná, že trefila správně stupně, zeměpisnou šířku i délku. Nakonec přidali označení a bylo z toho město.

V. V. Abašev, A. F. Bělousov, T. V. Civjan, Геопанорама русской культуры: Провинция и её локальные тексты

Samotný název Muchosransk však v textu chybí.[3] Poprvé se toto označení doslovně objevilo v roce 1961 v povídce Ally Ktorovové.[4]

Nyní je to 50 let a Lina maturuje. Věci nemohly být lepší. Za všechny tři roky studia neměla ani jedno B. Naprostá vynikající studentka a ona, mezi pěti procenty, která se obzvláště vyznamenala, není poslána pracovat do „Muchosransku“, ale má příležitost vstoupit do Farmaceutického institutu v Moskvě.

Алла Кторова, Кларка-террористка

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Мухосранск na ruské Wikipedii.

  1. ГРАМОТА.РУ – справочно-информационный интернет-портал «Русский язык» | Словари | Словарь русского арго. web.archive.org [online]. 2010-02-09 [cit. 2024-05-19]. Dostupné online. 
  2. ЮДИН, Алексей. Концепты «провинция» и «регион» в современном русском языке. 5. vyd. [s.l.]: Vremi͡a, 2006. Dostupné online. 
  3. ZORICH, Anton. Как это было. [s.l.]: [s.n.], 1927. S. 12. 
  4. ДЕННКЕ, Ю. П.; TНМЛШЕВ, Н. С. The New Review. web.archive.org [online]. New Review Inc., 1961-03 [cit. 2024-05-19]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]