Přeskočit na obsah

Mount Alberta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mount Alberta

Vrchol3 619 m
Prominence819 m
Poloha
StátKanada
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mount Alberta je hora o nadmořské výšce 3619 metrů v národním parku Jasper v kanadské provincii Alberta.[1] Je jedním z nejvyšších vrcholů kanadských Skalistých hor.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Mount Alberta se nachází severně od Columbia Ice Field, na východním břehu řeky Athabasca. Je nejvyšší vrcholem Sir Winston Churchill Range.

Pojmenování[editovat | editovat zdroj]

Hora, stejně jako provincie se stejným názvem, byla pojmenována po princezně Louise Caroline Albertě z Velké Británie a Irska, dceři britské královny Viktorie.

Historie lezení[editovat | editovat zdroj]

Prvovýstup uskutečnili 21. července 1925 horolezci Maki Yūkō, Seiichi Hashimoto, Masanobu Hatano, Tanezo Hayakawa, Yukio Mita a Natagene Okabe z Japonska, jakož i horští průvodci Heinrich Fuhrer, Hans Kohler a Jean Weber ze Švýcarska.[2][3] Výstup na Mount Alberta je považován za velmi náročný a vyznačuje se vysokou obtížností.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mount Alberta na německé Wikipedii.

  1. Mount Alberta - Peakware. peakware.com [online]. [cit. 2020-01-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-08-11. 
  2. Conquering Mount Alberta, 1925 - AAC Publications - Search The American Alpine Journal and Accidents. publications.americanalpineclub.org [online]. [cit. 2020-01-06]. Dostupné online. 
  3. Heinrich Fuhrer. www.summitsearch.org [online]. [cit. 2020-01-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-07-07. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]