Most krále Faisála (Fallúdža)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Most krále Faisála
Základní údaje
StátIrákIrák Irák
PřesEufrat
Souřadnice
Parametry
Délka270 m
Mapa
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Most krále Faisála, též někdy znám jako Železný most (arabsky جسر حديدي‎) je příhradový silniční most, který se nachází v iráckém městě Fallúdža. Překonává řeku Eufrat v centru města.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Most vede západo-východním směrem. Jeho délka je 270 metrů.[1]

Tvoří jej celkem pět polí, posazen je na čtyřech pilířích. Mostní příhradová konstrukce má nápadnou tyrkysovou barvu.

Most je relativně úzký; umožňuje provoz jen v jediném jízdním pruhu v jednom směru. Chodníky se nachází po obou stranách.

Dopravní využití[editovat | editovat zdroj]

Most spojuje hlavní třídu ve Fallúdži se západním břehem řeky a s Hlavní nemocnicí. Tranzitní doprava je nicméně vedena po modernějším mostu, který vznikl dále po proudu řeky jižněji od středu města.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Most byl vybudován v roce 1932[2] v době existence irácké monarchie. Pojmenován byl podle tehdejšího krále Faisála.[3] Ten jej také tehdy slavnostně otevíral. Do té doby se zde nacházely pouze dřevěné mosty. V této době nestál pevný (kamenný nebo ocelový) most ani v dnešní irácké metropoli Bagdádu a Fallúdža tak byla jedním z prvních most, kde byl Eufrat překonán. Důvodem pro jeho výstavbu bylo zřízení automobilové nákladní dopravy do Damašku a dosavadní dřevěné mosty nedostačovaly.[4]

V roce 2004 byli na mostě pověšena těla čtyř pracovníků americké bezpečnostní agentury.[3][5] Pro zajištění bezpečnosti byl po incidentu přístup na most z obou stran strážen jednotkami irácké policie.[6][2]

Roku 2015 byl ozbrojenci na mostě oběšen irácký voják.[2]

Most byl poškozen ozbrojenci ISIL v druhé dekádě 21. století. Strženo bylo jedno mostní pole a zbytek byl zaminován.[7] Učinili tak v obavě, že by přes most pronikla do města irácká armáda. Obnovu stavby v hodnotě 1,3 milionu USD realizovala irácká vláda spolu s OSN a na projekt dohlíželi zástupci z Nizozemska.[3] Nizozemsko také finančně podpořilo obnovu stavby.[1] Práce musely být přerušeny částečně kvůli nalezeným improvizovaným výbušným zařízením.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c An Ancient River With A Modern Bridge. UNRP [online]. [cit. 2023-11-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b c إعادة فتح جسر الفلوجة الحديدي بعد ثلاثة أعوام من تدميره. alkhaleej [online]. [cit. 2023-11-17]. Dostupné online. (arabsky) 
  3. a b c Iconic iron bridge reopens in Iraq's Fallujah. Newarab [online]. [cit. 2023-11-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. أول جسر حديدي في العراق جسر الفلوجة القديم. almada [online]. [cit. 2023-11-17]. Dostupné online. (arabsky) 
  5. Horror at Fallujah / SAVAGE ATTACK: Bodies dragged through street, hung from bridge 4 U.S. contractors killed in ambush hours after 5 soldiers slain in Iraq. Sfgate [online]. [cit. 2023-11-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Then and Now: Iraq’s ‘Blackwater Bridge’. pbs.org [online]. [cit. 2023-11-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Článek na stránkách reliefweb.int (anglicky)