Monte Bondone

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Monte Bondone
Monte Bondone
Monte Bondone

Vrchol2180 m n. m.
Prominence1685 m
Izolace16,5 km
SeznamyUltraprominentní hory
Poloha
SvětadílEvropa
StátItálieItálie Itálie
PohoříItalské Alpy, Alpy
Souřadnice
Monte Bondone
Monte Bondone
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Monte Bondone je hora o výšce 2180 m n. m. Tentýž název může označovat i horskou skupinu (též Alpe di Trento[1]) a lyžařské středisko, které se nachází v Italských Alpách a je vzdálené 18 km jihozápadně od města Trento v provincii Trentino. Monte Bondone patří mezi nejstarší lyžařská střediska vůbec. Místo je oblíbené lyžaři, kteří upřednostňují udržované tratě a rádi se kochají výhledem na trentinské okolí – Dolomity Brenta, vrcholy Paganella atd. Nejvýše položený bod střediska je vrchol Palon (2090 m n. m.) nad obcí Vason. Vlastní hora Bondone leží necelých 5 km dále na jih.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První vlek byl v tomto centru postaven v roce 1934, díky čemuž se skutečně řadí mezi jedny z nejstarších lyžařských středisek. Lyžaři se zájmem o historii mohou navštívit nedaleké Trento, jeho historické centrum bylo postaveno v době 5. století př. n. l.[2]

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Zajímavostí střediska je sedačková lanovka Rocce Rosse, která má největší výškový rozdíl v Evropě. Za 7 minut překoná 809 m.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Trento láká historií, přírodou a vínem [online]. Dostupné online. 
  2. Monte Bondone – profil střediska na portálu Ski.it [online]. [cit. 2010-12-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-11-07. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]