Monte Antola

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Monte Antola

Vrchol1 597 m
Prominence230 m
Poloha
StátItálie
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Monte Antola (ligursky Munte Antua) je hora v Ligurských Apeninách na severozápadě Itálie. Má nadmořskou výšku 1597 metrů.[1] Prochází jí hranice mezi metropolitním městem Janov v kraji Ligurie a provincií Alessandria v Piemontu. Na ligurské straně byl v roce 1989 zřízen přírodní regionální park Antola a na piemontské v roce 2019 chráněné území Val Borbera.

Hora je oblíbeným cílem janovských turistů a nabízí daleké výhledy, za jasného počasí je možno dohlédnout až na Monte Rosa. V den svatého Petra a Pavla 29. června se zde koná velké procesí.[2] Na vrcholu hory se nachází 18 metrů vysoký kříž, který nechal postavit janovský továrník Ferdinando Maria Perrone. Na vrchol je možno dojít z městečka Torriglia, z Crocefieschi nebo od observatoře Casa del Romano. Nedaleko vrcholu byla vybudována horská chata Rifugio Parco Antola. Po hřebeni vedla ve středověku Lombardská solná cesta.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Antola : Climbing, Hiking & Mountaineering : SummitPost. www.summitpost.org [online]. [cit. 2021-06-06]. Dostupné online. 
  2. Festa di San Pietro in Antola | Parco Regionale Naturale dell'Antola. www.parcoantola.it [online]. [cit. 2021-06-06]. Dostupné online. (italsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]