Mobilní marketing

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Mobilní marketing je forma reklamy, která se zobrazuje na mobilních zařízeních – zpravidla telefonech či tabletech. V minulosti byla vnímána především jako SMS marketing, tedy inzerent poslal SMS zprávu s reklamním sdělením uživateli mobilního telefonu. S narůstající oblibou dotykových mobilních telefonů s velkým displejem se možnosti tohoto druhu marketingu značně rozšiřují: inzerent může zobrazovat textovou nebo grafickou (bannerovou) reklamu na internetových stránkách, optimalizovaných pro mobilní zařízení, nebo v mobilních aplikacích.

Profesor marketingu Andreas Kaplan vidí mobilní marketing jako "jakoukoliv marketingovou činnost vykonávanou prostřednictvím všudypřítomné sítě, ke které jsou spotřebitelé neustále připojeni pomocí osobního mobilního zařízení".[1]

Do mobilního marketingu je možné zahrnout i samotnou výrobu webových stránek, které jsou speciálně upraveny pro prohlížení z mobilního telefonu (obsahují méně textu a obrázků, velká tlačítka, naopak neobsahují flashové prvky...).

Zvláštní formou je využití QR kódů, které inzerent přidává k tištěnému inzerátu, čtenář ho pomocí mobilního telefonu naskenuje a získá tak o nabídce více informací, může si prohlédnout více obrázků, video apod.

Z dřívějšího pasivního přijímání SMS či MMS zpráv se tak stává aktivní komunikační platforma mezi inzerentem a uživatelem. Vzhledem k tomu, že do roku 2015 se v některých rozvinutých zemích předpokládá vyšší počet přístupů přes mobilní zařízení než přes počítač, předpovídá se tomuto odvětví reklamy rychlý růst.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kaplan Andreas M., 2012, If you love something, let it go mobile: Mobile marketing and mobile social media 4x4, Business Horizons, 55(2), p. 129-139.