Mnichovský dům kulturních institutů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mnichovský dům kulturních institutů/ Münchner Haus der Kulturinstituten
Účel stavby

sídlo institucí

Základní informace
Slohneoklasicismus
ArchitektPaul Ludwig Troost
Výstavba1934/1935
StavebníkNSDAP
Poloha
AdresaMnichov, NěmeckoNěmecko Německo
UliceKatharina-von-Bora-Straße 10
Souřadnice
Mnichovský dům kulturních institutů (Německo)
Další informace
Kód památkyD-1-62-000-4504
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mnichovský dům kulturních institutů (německy Münchner Haus der Kulturinstitute) v Katharina-von-Bora-Straße 10 v Mnichově (součást tzv. Kunstareal München) je sídlo několika kulturních institucí Svobodného státu Bavorsko.

V budově sídlí:

Do roce 1933 se zde nacházel Palais Pringsheim, který patřil matematikovi Alfredovi Pringsheimovi a jeho ženě Hedvice Pringsheimové. Jelikož Pringsheim pocházel ze slezské židovské havířské a podnikatelské rodiny, by mu majetek po nacistickém převratu zabaven. Dům byl následně stržen. Na jeho místě nechal architekt Paul Ludwig Troost vystavět v letech 1934 a 1935 neoklasicistní budovu. Důvodem výběru této lokace je blízká vzdálenost k náměstí Königsplatz, kde plánovali nacisté zbudovat velkolepý komplex. Objekt sloužil jako správní budova NSDAP (něm. Verwaltungsbau der NSDAP), kde se mimo jiné nacházela kartotéka osmi milionů členů strany.[1] Od roku 1945 byla budova spravována společně s přilehlou tzv. Führerbau americkým vojenským velitelstvím (Office of Military Government for Germany). Od 21. července do 5. října 1966 zde byly vystavovány umělecké předměty ze sbírek Státního muzeu egyptského umění, a to poprvé po druhé světové válce.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Münchner Haus der Kulturinstitute na německé Wikipedii.

  1. MEYER, Frederike. „Die umliegenden Bauten sind unsere Originale“. Bauwelt.de [online]. 2015-04-21 [cit. 2020-04-02]. Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]