Miron Bronislaw Omenta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Miron Bronislaw Omenta
Narození1836
Polsko
Úmrtí1884 (ve věku 47–48 let)
Trondheim
Povolánífotograf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Miron Bronisław Omenta (1836, Polsko – Trondheim 1884) byl polsko-norský fotograf, který pracoval v Trondheimu od roku 1864 do roku 1884.

Svatební fotografie, 1870, neznámý pár, poznámka na zadní straně: Paní Sara Hala.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Omenta se zúčastnil Lednového povstání v Polsku v roce 1863, a byl vážně zraněn s následky na celý život. Přišel o jednu nohu a musel kulhat s dřevěnou protézou.[1] Své první fotografické studio zřídil na adrese Kongens gate 15, Trondheim. Dne 26. listopadu 1864 zveřejnil inzerát v novinách Adresseavisen, ve kterém psal, že lidé obou pohlaví v národních a lidových krojích, dělníci a řemeslníci v pracovním obleku a se svými nástroji, ve skupinách i jednotlivě, jsou žádáni, aby přišli do mého fotografického studia, kde budou vyfotografováni a obdrží kopii obrázku, bez jakákoli platby. PS: Nabídka zdarma trvá pouze 1 měsíc. Kongens Gade, Bundtmager Wolters Gaard. Miron B. Omenta.

V roce 1870 vstoupil do partnerství s bývalým hercem a divadelníkem Haraldem Nielsenem, a spolupracovali ve společnosti se jménem „Nielsen & Omenta“. Měli studio v „Stadthamborggaardenu“ na Dronningens gate 27, na rohu St. Olavs gate.

Ještě předtím, než se v roce 1876 Nielsen rozhodl přestěhovat do Bergenu, firmu rozdělili. Miron Bronisław Omenta provozoval vlastní studio a obchod na Prinsens gate 21, a také na krátkou dobu uzavřel partnerství s fotografem Christensenem [= neidentifikovaný], pod firmou „Christensen & Omenta“. V roce 1878 publikoval Omenta inzerát, ve kterém oznamoval čtenářům, že on jako fotograf – profesionál čelí jakémukoli počasí i větru.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Miron Bronislaw Omenta na norské (bokmål) Wikipedii.

  1. Omenta kom samtidig med en håndfull andre polakker som alle ønsket å prøve lykken som fotograf. En av disse var den senere hoffotograf Ludwik Szacinski.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Bonge, Susanne: Eldre norske fotografer; Fotografer og amatørfotografer i Norge frem til 1920, Bergen 1980. ISBN 82-7130-014-8
  • Røkke, Inger-Johanne Glasø: Trondhjems første fotografer. Trondhjemske samlinger, 1990.
  • Preus museum: Upublisert materiale. Horten 2011.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]