Miro Jaroš

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Miro Jaroš
Miro Jaroš
Miro Jaroš
Základní informace
Narození14. březen 1978 (46 let)
Žilina, Slovensko
Aktivní roky2004 - současnost
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Miro Jaroš (* 14. března 1978, Žilina) je slovenský zpěvák.

Ze života[editovat | editovat zdroj]

Dětství prožil v Tepličce nad Váhom. Po skončení střední školy odešel do Anglie, kde více než dva roky pracoval a učil se angličtinu.[1] Po návratu na Slovensko založil hudební projekt On the way, později chlapeckou kapelu R.A.Y.S.[1] Nahrávky se sice hrály v lokálních rádiích, nezaujaly však vydavatelství.

V roce 2001 odešel do Izraele s cílem vydělat si na vlastní album. Čtyři roky prožil v Tel Avivu. Vydělával si příležitostným modelingem a ztvárnil malou roli v izraelském filmu What a wonderful place.[1] Zpíval vokály pro tamní interprety, díky čemuž se seznámil s producentem Gerrit Vlodavskym. Natočili několik demonahrávek s východním feelingem, projekt ale nedokončili, protože zpěvák v roce 2004 opustil Izrael kvůli relaci Slovensko hľadá Superstar.[2] V soutěži skončil šestý. Finalisté soutěže nahráli úspěšný singl „Kým vieš snívať“.[3]

V roce 2005 mu vyšlo debutové album Exoterika, které získalo platinovou desku za prodej více než 10.000 hudebních nosičů. Následující alba Tlaková níž (2008) a Tráva musí rásť (2010) obsahují singly, které se zařadily mezi nejhranější slovenské písně. V roce 2012 vydal zpěvák výběrové album svých největších hitů pod názvem Všetko nejlepšie a rozhodl se pro pauzu ve své kariéře. Otevřel si hudební vydavatelství, pro Dominiku Mirgovou vyprodukoval úspěšné album #Nová a začal spolupracovat s nadací Kvapka nádeje pro kterou napsal písničku Musím mať nádej. Od roku 2013 je také autorem dětských motivačních knížek. Hudebně se Miro vrátil na scénu koncem roku 2014, kdy vydal své páté studiové album s názvem #5 (2014) a také dětské album Pesničky pre (ne)poslušné deti (2014).

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Single[editovat | editovat zdroj]

Eurovize[editovat | editovat zdroj]

Kompilace[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Miro Jaroš na slovenské Wikipedii.

  1. a b c Webová stránka Šoubiznis. www.soubiznis.sk [online]. [cit. 2017-07-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-01-02. 
  2. biografia na www.mirojaros.sk. www.mirojaros.sk [online]. [cit. 2017-07-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-02-22. 
  3. Webová stránka SME

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]