Milecastle 60

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Milecastle 60
Stezka sledující Hadriánův val; v blízkosti Bleatarn Farm
Stezka sledující Hadriánův val; v blízkosti Bleatarn Farm
Účel stavby

vojenský

Základní informace
Slohřímská vojenská architektura
Výstavbaněkdy mezi rokem 122 a 128, kdy se stavěl Hadriánův val
Poloha
AdresaHadriánův val, Spojené královstvíSpojené království Spojené království
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Milecastle 60 (High Strand) byl jeden z celé řady tzv. mílových hradů neboli pevnůstek postavených v rozestupech přibližně jedné římské míle na Hadriánově valu.

Základní informace[editovat | editovat zdroj]

Poloha pevnosti[editovat | editovat zdroj]

Pevnost Milecastle 60 se pravděpodobně nacházela asi 450 metrů na severovýchod od Bleatarn Farm na území obce Irthington. Její přesná poloha není jistá. Předpokládá se, že mohla ležet na místě zvaném High Strand, zhruba uprostřed mezi Oldwallem a Bleatarn Farm.[1]

Vojenská silnice[editovat | editovat zdroj]

Kudy v těchto místech vedla římská vojenská silnice (Military Way), která spojovala val, pevnosti a strážní věže, dosud nebylo zjištěno.[1]

Pohled na Bleatarn Farm přes Bleatarn

Oltář Cocidiovi[editovat | editovat zdroj]

V roce 1851 byl na tomto místě (jen pět římských mil od oltáře téhož božstva, oblíbeného na západní straně valu)[2] při orbě objeven oltář zasvěcený Cocidiovi, který vybudovala Legio VI Victrix. O nálezech oltářů zde i v jiných pevnostech píše Breeze (viz [3]).

Žádné vykopávky v Milecastle 60 dosud neproběhly. [2]

Přidružené strážní věže[editovat | editovat zdroj]

Ke každé mílové pevnosti Hadriánova valu patřily dvě strážní věže. Byly umístěny přibližně v jedné třetině a dvou třetinách římské míle na západ od mílové pevnosti a pravděpodobně v nich sloužila část vojáků právě z její posádky.

Věže spojené s pevností Milecastle 60 nesou označení Věž 60A a Věž 60B (Turret 60A, Turret 60B). Žádnou ze strážních věží mezi mílovými pevnostmi 59 a 72 před rokem 1961 nikdo nehledal ani identifikoval a přesná poloha jejích strážních věží nebyla doposud zjištěna.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Milecastle 60 na anglické Wikipedii.

  1. a b c Hadrian's Wall between the road to Laversdale at Oldwall and Baron's Dike in wall miles 59 and 60, Irthington - 1010989 | Historic England. historicengland.org.uk [online]. [cit. 2020-07-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b BISHOP, M. C. An Archaeological Guide to Walking Hadrian’s Wall from Bowness-on-Solway to Wallsend (West to East). [s.l.]: The Armatura Press 201 s. Dostupné online. ISBN 978-0-9570261-6-2. (anglicky) Google-Books-ID: 6kX1_dtk0coC. 
  3. WILMOTT, Tony. Hadrian's Wall: Archaeological research by English Heritage 1976-2000. [s.l.]: English Heritage 464 s. Dostupné online. ISBN 978-1-84802-158-7. (anglicky) Google-Books-ID: hBI9BAAAQBAJ. 

Související články[editovat | editovat zdroj]