Metro v Kalkatě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Indické velkoměsto Kalkata v jehož metropolitní oblasti žije více než 14,6 milionů obyvatel má vlastní provoz metra, kterou tvoří jedna jediná linka. Metro doplňuje síť tramvají.

Historický vývoj[editovat | editovat zdroj]

Roku 1971 byl vytvořen plán rozvoje, který počítal s pěti linkami metra o celkové délce kolem 100 km tratí; s podzemní dráhou se však počítalo již od konce 40. let; roku 1949 zde provedli francouzští inženýři průzkum terénu, avšak k realizaci stavby tehdy nedošlo.

Z těchto celkem pěti linek, které se v 70. letech vyprojektovaly, byla za nejvíce důležitou považována ta dnes realizovaná a jediná, vedená severo-jižním směrem. Její výstavba proto začala jako první. Stavělo se metodou „Vykopej a přikryj“ (tedy hloubené úseky), začalo se v roce 1973 a skončilo se o jedenáct let později; první úsek o délce 3,4 km mezi stanicemi Esplanade - Bhowanipur tak slouží veřejnosti již od roku 1984.

Do provozu byly nasazeny osmivozové vlaky od domácího výrobce z Benaglúru; kvůli nim mají všechny stanice 160 m dlouhá nástupiště. V současné době má kalkatské metro 17 stanic, z kterých je 15 podzemních, 1 nadzemní a 1 povrchová. Napájení vlaků zajišťuje přívodní třetí kolejnice, celou linku projede souprava metra za 33 minut při průměrné rychlosti 30 km/h.

Otevírání jednotlivých úseků[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]