Metaná

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Metaná
Hrací náčiní na metanou
Hrací náčiní na metanou
Disciplíny
družstva, hod na cíl, hod do dálky
Vrcholné soutěže
Mistrovství světa v metanéod 1983
Mistrovství Evropy v metanéod 1951
Mezinárodní federace
NázevMezinárodní federace metané
Založena1950
Webhttp://www.icestocksport.com/
Národní svaz
NázevČeský svaz metané
Založen1990
Webhttp://www.metana.cz/

Metaná (německy Eisstockschießen nebo Eisstocksport) je zimní sport zaměřený na přesnost, provozovaný především v Bavorsku, Tyrolsku a Švýcarsku. Podobá se curlingu, ale místo kamenů se provozuje s kotouči o průměru okolo 30 cm a váze 2,73 až 3,83 kilogramu, zhotovenými ze dřeva nebo plastu, gumy a oceli a opatřenými ručičkou (stock). Ty se posílají po ledové dráze dlouhé 21,5 m do obdélníkového cílového pole. Hrají proti sobě dva týmy, složené zpravidla ze čtyř hráčů, jejichž cílem je umístit kotouče blíže k cíli než soupeř. Cílem není pevný bod na hrací ploše jako v curlingu, ale gumový kroužek o průměru 12 cm zvaný puk, který může pod vlivem nárazů měnit polohu podobně jako prasátko v pétanque. Na rozdíl od curlingu se v metané nepoužívá zametání ledu košťaty k ovlivnění dráhy kotouče. Zápas se hraje na šest endů. Dalšími disciplínami metané jsou hody na cíl a hody do dálky; světovým rekordmanem v metané do dálky je Němec Manfred Zieglgruber, který v roce 1989 dosáhl na Seeonských jezerech výkonu 566,53 m.[1]

První písemný záznam o metané pochází z roku 1192, kdy tuto hru provozoval na zamrzlém Dunaji vévoda Leopold V. Babenberský.[2] Z roku 1565 pochází obraz Pietera Brueghela staršího znázorňující hráče metané. V roce 1921 byla vydána první oficiální pravidla sportovní metané, v roce 1934 byl v Německu založen první národní svaz. Na Zimních olympijských hrách 1936 a 1964 byla metaná ukázkovým sportem.[3] V roce 1983 proběhlo první mistrovství světa v metané, které se od roku 2012 koná každý sudý rok, nejúspěšnějším týmem je Německo s šesti tituly v soutěži družstev. V Československu se metaná začala hrát v Českých Budějovicích v roce 1964, v únoru 1990 byl založen Český svaz metané, který sdružuje 480 členů ve 22 oddílech.

Existuje také letní varianta metané, hraná nejčastěji na asfaltu nebo betonu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Weitschiessen Weltrekorde Dostupné online
  2. Nostalgie-Eisstockschießen beim Steeg-Wirt in Goisern. Wochenblick Dostupné online Archivováno 3. 7. 2020 na Wayback Machine.
  3. Ein Wintersport mit Tradition. Bayerische Rundfunk. Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]