Mercedes-Benz Vision Simplex

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mercedes-Benz Vision Simplex
VýrobceMercedes-Benz
KoncernDaimler AG
Roky produkce2019
DesignérMercedes-Benz, Gorden Wagener
Počet míst2
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mercedes-Benz Vision Simplex je koncept elektrického osobního automobilu vytvořený společností Mercedes-Benz a představený v roce 2019 na designerské akci Design Essentials, která je součástí Rece Week, ve francouzském městě Nice.[1] Představení pro veřejnost proběhlo na Frankfurtském autosalonu.[2] Jde o poctu legendárnímu vozu Mercedes 35 PS, který byl představen roku 1901 právě na Race Week a vyhrával závody po celém světě. Mercedes-Benz nepočítá s uvedením do sériové výroby.[3]

Design[editovat | editovat zdroj]

Automobil se má podobat automobilu Mercedes 35 PS, který jako první na světě nesl označení Mercedes.[4] Automobil stojí na čtyřech velkých kolech.[5] Volant automobilu je částečně obložený dřevem, stejně jako tomu bylo u historické předlohy. Zadní světla nahrazuje pouze tenký LED proužek červené barvy. Vozidlo má kapacitu 2 osoby, stejně jako 35 PS.[2] Stejně tak nemá i přední sklo. Celá palubní deska a některé detaily na voze jsou z růžového zlata, které je doplněno designovými historickými budíky na širokoúhlém displeji. Vpředu se místo standardní masky motoru nachází částečně zlatá a skleněná deska s historickým logem Mercedes.[6] Vůz má i stejný typ pásů, jako byl používaný na počátku 20. století v závodních vozech. Za dvěma sedačkami, které jsou pokryté látkou Chesterfield se nachází kožená brašna na drobnosti.[7]

Technologie[editovat | editovat zdroj]

Vůz je samořiditelný. Automobil je plně elektrický, což umožnilo kreativitu na krytu motoru. Palubní deska je tvořena růžovým zlatem, které je doplněno digitálními budíky na širokoúhlém displeji.

Poselství vozu[editovat | editovat zdroj]

Vůz byl stvořen s poselstvím, které má ukázat, jak důležité je připomenout historii luxusních vozů, neboť Mercedes-Benz je velice slavná a stará automobilka.[3] Stejné projekty spouští i jiné automobilky, například Škoda.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. "Vision Mercedes Simplex" – an icon for the heritage and future of the brand. marsMediaSite [online]. [cit. 2021-02-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b www.topspeed.com [online]. [cit. 2021-02-16]. Dostupné online. 
  3. a b Koncept auta, či spíš jeho plastika? Vision Mercedes Simplex se nikdy nebude vyrábět. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2021-02-16]. Dostupné online. 
  4. QUIROGA, Tony. Vision Mercedes Simplex Concept Is Retro Gone Wild. Car and Driver [online]. 2019-09-14 [cit. 2021-02-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. The Vision Mercedes Simplex Is A Futuristic Nod To The Past. Motor1.com [online]. [cit. 2021-02-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. KRYNEK, Ondřej. Futuristický koncept Vision Mercedes Simplex odkazuje na první moderní automobil – DesignMag.cz. www.designmag.cz [online]. [cit. 2021-02-16]. Dostupné online. 
  7. Mercedes Simplex oslavuje pozapomenutý zlom v historii automobilového designu. auto.cz [online]. [cit. 2021-02-16]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]