Meltdown (zranitelnost)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Meltdown je hardwarová zranitenost, která postihuje procesory Intel x86 a některé mikroprocesory ARM.[1][2][3] Umožňuje podvodnému procesu (malware) číst jakékoliv místo v operační paměti počítače, tedy i z prostoru jádra operačního systému nebo jiného procesu bez ohledu na to, zda k tomu má oprávnění.

Meltdown postihl systémy Microsoft Windows, iOS, MacOS i Linux. V důsledku toho byly postižené i cloudové služby, vestavěná i chytrá zařízení (smart TV, mobilní zařízení, řídící prvky sítí atd.). Softwarové řešení snižovalo výkon počítačů podle typu zátěže v rozsahu 5 až 30 %,[4] přestože společnosti zodpovědné za opravy uváděly minimální dopad.[5]

Zranitelnosti Meltdown bylo v lednu 2018 přiděleno CVE-2017-5754,[6] označované jako Podvodné čtení z datové cache.[2] Zranitelnost byla odhalena v souvislosti s jinou zranitelností (Spectre), která má podobné charakteristiky (ne však všechny).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Meltdown (security vulnerability) na anglické Wikipedii.

  1. About speculative execution vulnerabilities in ARM-based and Intel CPUs [online]. Dostupné online. 
  2. a b LTD., Arm. Arm Processor Security Update – Arm Developer [online]. Dostupné online. 
  3. BRIGHT, Peter. Meltdown and Spectre: Here’s what Intel, Apple, Microsoft, others are doing about it [online]. 5 January 2018 [cit. 2018-01-06]. Dostupné online. 
  4. Kernel-memory-leaking Intel processor design flaw forces Linux, Windows redesign [online]. The Register. Dostupné online. 
  5. Industry Testing Shows Recently Released Security Updates Not Impacting Performance in Real-World Deployments [online]. January 4, 2018 [cit. 2018-01-05]. Dostupné online. 
  6. CVE-2017-5754 [online]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

External links[editovat | editovat zdroj]