Medvědí bratři

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Medvědí bratři
Původní názevBrother Bear
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka85 minut
ScénářTab Murphy
Lorne Cameron
David Hoselton
Steve Bencich
Ron J. Friedman
RežieAaron Blaise
Robert Walker
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleJoaquin Phoenix
Jeremy Suarez
Rick Moranis
Dave Thomas
Jason Raize
D.B. Sweeney
ProdukceIgor Khait
Chuck Williams
HudbaPhil Collins
Mark Mancina
Výroba a distribuce
Premiéra1. listopadu 2003
Produkční společnostiWalt Disney Pictures
Walt Disney Feature Animation
DistribuceBuena Vista Pictures
Předchozí a následující díl
Medvědí bratři 2
Medvědí bratři na ČSFD
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Maskoti zastupující Kenai a Koda v Epcot

Medvědí bratři (v anglickém originále Brother Bear) je americký animovaný film z roku 2003 z dílny Walta Disneye. Filmu se režisérsky ujali Aaron Blaise a Robert Walker. Jde o 43. film z tzv. animované klasiky Walta Disneye.

Hlasy postaviček v originále namluvili herci jako Joaquin Phoenix, Jeremy Suarez, Rick Moranis, Dave Thomas, Jason Raize, D.B. Sweeney, Joan Copeland a Michael Clarke Duncan. Příjemný prožitek filmu dodává i soundtrack od Phila Collinse, který tvoří skladby jako například On My Way nebo No Way Out

Na film pak navazuje film Medvědí bratři 2.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Tři bratři Kenai, Sitka a Denahi bydlí v osadě domorodců v lese. Podle starých kmenových tradic, každý z nich obdržel své totemové zvíře. Kenai dostal totem medvěda, se kterým nebyl velmi spokojen, protože jeho nejstarší bratr Sitka měl orla, který vyjadřoval vůdcovství. Když šli jednoho dne lovit ryby, objevil se tu obrovský medvěd, který zabil jejich bratra Sitku. Kenai se poté rozhodl medvědovi pomstít. Když ho Kenai zabil, proměnil se v medvěda on sám. Kenai pojednou začne rozumět řeči všech ostatních zvířat a začne vidět okolní svět ze zcela jiné stránky než tomu bylo doposud. Kenai se poté musí dostat na horu, kde se světla dotýkají země, aby zrušil tuto kletbu. Cestou se skamarádí s malým medvídětem Kodou, kterého bude začne považovat za svého bratra, kromě toho zjistí, že Kodova maminka byla tím medvědem, kterého on sám při své pomstě zabil. Jeho druhý bratr Denahi je však oba vytrvale pronásleduje a chce se jim pomstít. Nakonec se vše vysvětlí a v dobré obrátí, duchové předků se jim všem zjeví a vzájemná nenávist mezi lidmi a zvířaty zmizí, dojde k usmíření a míru. Poté se Kenai rozhodne zůstat navždy medvědem.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]