Mary Higby Schweitzer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Mary Higby Schweitzerová)
Mary Higby Schweitzer
Narození20. století
Alma materMontana State University – Bozeman (1991–1995)
Montana State University – Bozeman
The Graduate School at Montana State University
Univerzita státu Utah
Povolánípaleontoložka a badatelka
ZaměstnavateléNorth Carolina State University (od 2003)
Montana State University – Bozeman
North Carolina State University
OceněníPackard Fellowship for Science and Engineering (2006)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Mary Higby Schweitzer je americká paleontoložka a molekulární bioložka, jejímž domovským ústavem je Státní Univerzita Severní Karolíny. V současnosti spolupracuje především s Museum of the Rockies v Montaně.

Vědecká kariéra[editovat | editovat zdroj]

Schweitzerová se proslavila především spekulativními objevy červených krvinek a jiných „měkkých tkání“ ve fosilizovaných kostech tyranosaura zvaného B-rex (MOR 1125) i jiných svrchnokřídových dinosaurů, starých přes 66 milionů let.[1][2] Pojem měkké tkáně však může být na první pohled zavádějící. Drtivá většina původnho organického materiálu byla totiž nahrazena minerálem. Při fosilizaci ale došlo k ojedinělému zachování mikroskopické struktury původních měkkých tkání.

Pojízdná laboratoř Mary Higby Schweitzerové pro výzkum biomolekul ve fosiliích přímo v terénu. Museum of the Rockies, Bozeman (Montana)

Podrobným výzkumem zjistila, že jedinec tyranosaura, známý jako B-rex, byl za života ovulující samicí (vzhledem k medulární kosti, přítomné ve vzorku). Ta je pravděpodobně identifikovatelná na základě přítomnosti keratan sulfátu.[3] Později dokonce objevila proteiny (kolagen, osteokalcin, hemoglobin), které mj. dokládají předpokládané spojení neptačích dinosaurů a ptáků. Dnes je její výzkum obvykle přijímán vědeckou veřejností, nejasnosti však přetrvávají ve vysvětlení mechanismu zachování biologických molekul v takto starých fosíliích. V roce 2011 možný mechanismus tohoto zachování (např. kolagenu) Schweizerová objevila[4]. Objev peptidů a kolagenu ve vzorku stehenní kosti kachnozobého brachylofosaura byl znovu potvrzen novými metodami výzkumu v roce 2017.[5]

Kreacionismus mladé země[editovat | editovat zdroj]

Objev Mary H. Schweitzer bývá často používán jako argument ve prospěch kreacionismu mladé země. Závěry její práce jsou prezentovány jako důkaz vyvracející datování v paleontologii. Schweitzer se proti těmto tvrzím ostře ohrazuje, neboť jsou závěry její práce zasádním způsobem překrucovány. Vysvětluje, že předmětem její práce není datování fosilie a že měkké tkáně vzorku byly mineralizované, a ne čerstvé, jak uvádí řada kreacionistů. Kvůli této skutečnosti jen zřídka poskytuje rozhovory. V roce 2017 v rozhovoru s youtuberem Paulem Ensem uvedla, že jí toto jednání unavuje a uráží[6]. Dále uvádí, že je sama věřící, ale nikdy nepřipouští, aby její náboženská víra ovlivňovala její vědeckou činnost a postoj k vědě obecně.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Paul V. Ullmann, Kyle Macauley, Richard D. Ash, Ben Shoup and John B. Scannella (2021). Taphonomic and Diagenetic Pathways to Protein Preservation, Part I: The Case of Tyrannosaurus rex Specimen MOR 1125. Biology. 10 (11): 1193. doi: https://doi.org/10.3390/biology10111193
  2. SOCHA, Vladimír. Příběh gravidní tyranosauřice pokračuje. OSEL.cz [online]. 23. prosince 2021. Dostupné online.  (česky)
  3. Aurore Canoville, Lindsay E. Zanno, Wenxia Zheng & Mary H. Schweitzer (2021). Keratan sulfate as a marker for medullary bone in fossil vertebrates. Journal of Anatomy. doi: https://doi.org/10.1111/joa.13388
  4. http://dinosaurusblog.com/2011/06/21/896562-zachovani-dinosaurich-proteinu/
  5. http://dinosaurusblog.com/2017/01/30/kolagen-stary-78-milionu-let/
  6. https://www.youtube.com/watch?v=cKA5Len4LjY

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]