Mars Yard (JPL)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kamenitá oblast ohraničená zdí.
JPL Mars Yard

Mars Yard je testovací zařízení provozované Jet Propulsion Laboratory v americkém městě Pasadena v Kalifornii. Mars Yard byl postaven v rámci Mars Technology Program. Na této ploše jsou testovány kopie marsovských vozítek Perseverance a Curiosity a také jiné technologie určené pro mise na Marsu.[1]

Na Mars Yard se nachází celkem 7 svahů s různými úhly sklonu pro otestování pohybu v kopcovitém prostředí. Celková plocha zařízení je 2000 metrů čtverečních, při rozměrech přibližně 66×36 metrů. Mars Yard provozuje JPL Sekce 347 ve spolupráci s konkrétním týmem mise, jejíž rover je testován.[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kamenitá plocha s trojicí vědců v pozadí a červenou půdou
Testování roveru Sojourner

Celková plocha zařízení je 2000 metrů čtverečních, při rozměrech přibližně 66×36 metrů. Použitým materiálem je plážový písek, rozdrcená žula, cihlový prach a sopečná struska. Skály v areálu jsou tvořeny jak červenými, tak černými druhy čedičů. Rozložení kamenů odpovídá rozložení pozorovanému na Marsu, ovšem složení kamenů neodpovídá.

K Mars Yard přiléhá také budova pro zaměstnance a garáž pro testované rovery. V této budově se nachází také další technologie nutné pro vyhodnocování výsledků testování.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Mars Yard je využíván v rámci robotických misí na povrchu Marsu především k testování kritických technologií, ale také k řešení problematických situaci vzniklých při misi. Mezi obvyklé patří testování automatických funkcí, sběru vzorků, mobility nebo jízda v terénu. Pro tyto potřeby může být povrch zařízení upraven pro simulaci povrchu cílové oblasti na Marsu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Mars Yard. mars.nasa.gov [online]. [cit. 2023-04-01]. Dostupné online. 
  2. JPL Robotics: The MarsYard III. www-robotics.jpl.nasa.gov [online]. [cit. 2023-04-01]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]