Magie chaosu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chaosféra je symbolem magie Chaosu

Chaos magie je forma magie, která byla poprvé formulována ve West Yorkshire, v Anglii, v 70. letech 20. století. Mnoho praktikujících stoupenců této formy věří, že pomocí různých technik, často připomínajících postupy západní ceremoniální magie anebo novošamanismu, mohou změnit subjektivní vnímání a i objektivní realitu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dějiny tohoto magického směru začínají u výtvarníka a mystika Austina Osmana Sparea, který se od mládí věnoval rozvoji svých magických idejí. Krátký čas byl členem Crowleyho řádu Argenteum Astrum. Po čase tento řád opustil a začal se magii věnovat samostatně. Velká část z jeho teorie a praxe položila základ pozdější magie chaosu. Spare, mimo jiného, vyvinul způsob použití sigil a stavu gnose, při které se sigila aktivují. V současnosti tvorba většiny sigil opakuje Spareovu techniku, která zahrnuje: a) sestavování fráze, vyjadřující magický záměr; b) vynechání znásobených písmen a c) vytvoření grafického znaku, skládajícího se z ostatních písmen fráze. Ten tvoří znak sigila. Ačkoliv Spare zemřel, ještě než se magie chaosu rozšířila, mnoho lidí ho považuje za jejího otce.

Po Spareově smrti mágové dále pokračovali v experimentech za hranicí tradiční magie. Experimentování bylo ovlivněné několika faktory, jakými byly např. určitý protipohyb (např. hnutí hippies) v kultuře 60. a raných 70. let 20. století; rozsáhlé publikování materiálů s tematikou magie samotnými magickými autoritami (např. Aleister Crowley nebo Israel Regardie); vliv diskordianismu a Roberta Antona Wilsona; nebo popularizování magie hnutím Wicca.

Roku 1976 se Peter J. Carroll setkal s Rayem Sherwinem v Deptfordu. Tato událost je považována za moment zrození magie chaosu. O dva roky později Carroll se Shrewinem založili chaosmagickou organizaci Illuminates of Thanateros (IOT). Carrollova kniha Liber Null (1978) dále teoreticky rozvinula novou větev magie. Toto Carrollovo dílo, spolu s další jeho knihou Psychonaut (1981), jsou důležitými informačními zdroji o magii chaosu. V současnosti magie chaosu patří mezi nejméně početné organizované větve magie.

Autoři[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Chaos magic na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Cizojazyčná[editovat | editovat zdroj]

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]