Magic Knight Rayearth

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Magic Knight Rayearth
魔法騎士レイアース
(Madžikku Naito Reiásu)
Žánryakční
dobrodružný
mahó šódžo
mecha
Cílová skupinašódžo
Manga
AutorCLAMP
NakladatelKódanša
V časopiseNakajoši
Vydávánolistopado 1993 února 1995
Počet svazků3
Televizní anime seriál
NámětCLAMP
ScénářNanase Ókawa
Keiko Maruo
RežieTošihiro Hirano
ProdukceMikihiro Iwata
Mičihiko Suwa
Šigeki Nakamura
HudbaHajato Macuo
Produkční studioTókjó Movie Šinša
TV staniceJomiuri TV
Vysíláno17. října 1994 – 13. března 1995
Počet dílů20
Manga
Magic Knight Rayearth 2
AutorCLAMP
NakladatelKódanša
V časopiseNakajoši
Vydávánobřezna 1995 dubna 1996
Počet svazků3
Televizní anime seriál
Magic Knight Rayearth 2
NámětCLAMP
ScénářNanase Ókawa
Osamu Nakamura
RežieTošihiro Hirano
ProdukceMasahito Jošioka
Mičihiko Suwa
Šigeki Nakamura
HudbaHajato Macuo
Produkční studioTMS Entertainment
TV staniceJomiuri TV
Vysíláno10. dubna 1995 – 27. listopadu 1995
Počet dílů29
Original video animation
Rayearth
NámětCLAMP
ScénářManabu Nakamura
RežieKeitaró Motonaga
Tošiki Hirano
HudbaTošihiko Sahaši
Délka45 minut
Produkční studioTókjó Movie Šinša
Vysíláno25. července 1997 – 10. prosince 1997
Počet dílů3
Portál o anime a manze

Magic Knight Rayearth (japonsky 魔法騎士レイアース, Madžikku Naito Reiásu) je manga série od skupiny CLAMP, kterou tvoří Sacuki Igaraši, Ageha Ókawa, Cubaki Nekoi a Mokona. V Rayearth se prolínají témata dívky s magickými schopnostmi, roboty a paralelními světy.

Anime bylo vydáno v roce 2004 a OVA v 1997.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Hikaru Šidó, Umi Rjúzaki a Fú Hóódži jsou tři středoškolačky chodící do rozdílných škol. Společně jedou na školní výlet na Tokyo Tower. Tam jsou oslepeny paprskem světla, uslyší dívčí hlas volající kouzelné rytíře, aby zachránili Cephiro, a následně se dívky objeví na planetě Cephiro. Setkávají se s mistrem mágů Clefem, který jim vysvětlí, že v Cephiro vše ovládají přání, a to buď k lepšímu, nebo horšímu. Obavy v lidských srdcích se zde zhmotňují jako stvůry, kdežto dobře myšlená přání mohou dělat zázraky. Jediná osoba, Pilíř, jejíž přání je silnější než všech ostatních, zodpovídá za zachování bezpečí a míru v Cephiro.

V první části série byla nynější Pilíř, princezna Emeraude, unesena vysokým knězem Zagatem. Dívky mají za úkol tuto princeznu zachránit, pokud se chtějí vrátit zpět na Zemi. Musejí aktivovat tři runové bohy (japonsky 魔神, mašin). Jako průvodce a ochránce dostanou stvoření Mokonu. Když se dívky dostanou k princezně, zjišťují, že se zamilovala do Zagata, což jí brání se naplno modlit jen pro Cephiro, a proto přivolala kouzelné rytíře, aby ji zabili, poněvadž nikdo v Cephiro ji nemůže zabít.

Druhá část se zabývá komplikacemi, které způsobila smrt Pilíře Cephiro. Tři planety se začaly pokoušet o dobytí planety Cephiro a titulu Pilíře. Pokud nový Pilíř nebude brzy vybrán, celá planeta bude zničena. Hikaru, Umi a Fú jsou proto znovu přivolány do Cephira. V manze se dozvídáme, že Mokona je zodpovědná za jejich návrat a je dokonce i stvořitelem jak Země, tak i Cephira. V anime se vracejí do Cephira jen díky silné touze ještě jednou vidět Cephiro.

Ke konci je Hikaru zvolena novým Pilířem, ale ta odmítne, neboť osud planety podle ní nemá spočívat v rukou jediného člověka, který má právo žít svobodně a zamilovat se.

Postavy[editovat | editovat zdroj]

  • Hikaru Šidó (japonsky 獅堂光, Šidó Hikaru) chodí do osmé třídy, je na svůj věk drobná a okolí se jí často posmívá za její chlapecké chování. Je silná, odhodlaná a věrná. Stane se Rytířem ohně.
  • Umi Rjúzaki (japonsky 龍咲海, Rjúzaki Umi) je jediné dítě bohatých rodičů. Je velmi horkokrevné povahy a navzdory jejímu nezájmu řešit problémy Cephira se stává Rytířem vody.
  • Fú Hóódži (japonsky 鳳凰寺風, Hóódži Fú) je velmi inteligentní dívka, která o sobě občas pochybuje. Stane se Rytířem větru.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Magic Knight Rayearth na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]