Maďarská garda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Maďarská garda
Vznik25. srpna 2007
Zánik2. července 2009
LídrGábor Vona
PřidruženíHnutí za lepší Maďarsko
Oficiální webmagyargarda.hu
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Magyar Garda Mozgalom, (česky: Hnutí Maďarský gard), celým názvem Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, což lze volně přeložit jako Maďarská garda – sdružení na ochranu Tradice a Kultury, je krajně pravicové polovojenské hnutí v Maďarsku. Garda je zřízená krajně pravicovou stranou Jobbik Magyarországért Mozgalom, která je, díky událostem posledních let (jako například podzim 2006), na výrazném vzestupu.

Vznik hnutí[editovat | editovat zdroj]

Hnutí Magyar Garda Mozgalom vzniklo dne 25. srpna 2007 na oficiálním shromážděním v areálu budapešťského hradu nedaleko sídla prezidenta republiky. Tehdy přísahalo prvních 56 členů (odkaz k roku Maďarského povstání proti sovětské moci v roce 1956). Slavnostnímu aktu přihlíželo asi čtyři tisíce lidí.

Záměrem zakladatelů je „vytvořit rámec pro národní sebeobranu“. NATO a EU prý podle nich nejsou zárukou, protože dva ze tří států (Slovensko, Rumunsko, Srbsko), které Maďarsko údajně bezprostředně ohrožují, jsou rovněž členy obou organizací. Nemělo by se přehlížet, jak k maďarské frustraci přispívají politici zmíněných států. Předseda slovenské (tehdy vládní) strany SNS před nějakou dobou[kdy?] vyhrožoval tankovým útokem na Budapešť. Později svou rétoriku nepatrně zmírnil. Situace v Rumunsku je podobná. Srbská vláda v době občanské války verbovala vojvodinské Maďary do armády a uprchlíky z Bosny, Chorvatska a Kosova umisťovala právě do této oblasti, aby tam snížila procento maďarského obyvatelstva.[1] A právě díky politickému vývoji jak v Maďarsku, tak na Slovensku a v Rumunsku je maďarská krajní pravice na vzestupu.

Garda má chránit zájmy všech Maďarů. Členy gardy se stalo už několik tisíc lidí. Garda pořádá pochody v obcích s větší koncentrací Romů a aktivně se zúčastnila blokády maďarsko-slovenské hranice po loňském zásahu slovenské policie proti fanouškům DAC Dunajská Streda.[2]

Rozpuštění[editovat | editovat zdroj]

Na základě soudního rozhodnutí byla Maďarská garda rozpuštěna, což 2. července 2009 potvrdil odvolací soud. Podle verdiktu porušovala zákon o spolcích a ohrožovala menšiny.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Maďarská garda. LidovéNoviny.cz [online]. 27. 08. 2007. Dostupné online. 
  2. V Maďarsku bodovala v eurovolbách pravice. I ta extrémní. Novinky.cz [online]. 07. 06. 2009. Dostupné online. 
  3. Odvolací soud potvrdil rozpuštění Maďarské gardy. ČT24 [online]. 02. 07. 2009 [cit. 2009-07-07]. 
V tomto článku byly použity překlady textů z článků Magyar Gárda na maďarské Wikipedii a Magyar Gárda na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]