Můj první den na novém pracovišti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Můj první den na novém pracovišti je téma televizního cyklu Bakaláři, který pro vysílání v roce 1977 připravilo ostravské studio Československé televize. Podle námětů televizních diváků napsal scenárista Vladimír Kotmel tři televizní povídky: Silo, Telefon a Transfúze. Režisérem pořadu byl Václav Hudeček. Součástí pořadu bylo i vylosování pěti čísel Matesa.

Povídka Silo[editovat | editovat zdroj]

Obsazení

Jiří Čapka Michal
Lenka Termerová Alena
Přemysl Matoušek otec
Milena Asmanová matka
Josef Kobr Havlík
Svatopluk Matyáš Benda
Alexandr Postler Čermák
Ivan Dědeček řidič
Václav Antoš řidič

Povídka Telefon[editovat | editovat zdroj]

Obsazení

Tomáš Töpfer Ing. Martin Bouda
Zuzana Fišárková kolegyně Helena Lišková
Jan Filip kolega Žídek
Milan Šulc kolega František Metelka
Bohuslav Čvančara kolega Karel Fiala
Stanislav Malý kolega Cásek zvaný Kecal
Jiří Zach Karas, ředitel podniku
Lenka Termerová vypravěčka

Synopse Mladý inženýr Martin Bouda (Tomáš Töpfer) nastupuje po škole do svého prvního zaměstnání v projekční kanceláři. Kolegové z kanceláře mu na uvítanou ihned připraví několik žertíků ve formě výzvědných telefonátů, ve kterých předstírají kádrováka, závodního lékaře nebo mzdovou účetní a zjišťují osobní informace např. o tom, zda je ženatý, kolik má dětí, zda umí plavat nebo hrát na nějaký hudební nástroj, jak velkou má hlavu nebo zda má mandle nebo mu namluví, že se stala chyba a jeho nástupní plat je ve skutečnosti vyšší. Poté, co Bouda zjistí, že si z něj zaměstnanci podniku dělají legraci, tak následujícímu volajícímu vše od plic vyčte. Avšak tentokrát byl telefonát skutečný a hned vzápětí volá sám ředitel podniku, aby se Bouda dostavil k němu do kanceláře. Kolegové se nováčkovi omlouvají, avšak jeden z nich (ten, který se žertíků na Boudu neúčastnil) připraví i pro ně jeden malý ostrý žertík ve formě připínáčků na židlích.

Povídka Transfúze[editovat | editovat zdroj]

Obsazení

Jiřina Froňková Marková
Jana Vaňková matka
Miroslav Horák primář
Jitka Smutná zdravotní sestra
Josef Charvát asistent
Osvald Albín vrátný
Radvana Havelková domovnice
Marie Viková dělnice

Tvůrci pořadu[editovat | editovat zdroj]

Scénář Vladimír Kotmel
Režie Václav Hudeček
Kamera Jaromír Zaoral
Střih Jaroslav Večeřa

Technické údaje[editovat | editovat zdroj]

  • Premiéra: 30. červenec 1977 (I. program Československé televize)
  • Studio: Ostrava
  • Barva: černobílý
  • Jazyk: čeština
  • Délka: cca 75 minut

Z dobového tisku[editovat | editovat zdroj]

Recenzent v Tvorbě (32/1977) ostravské vydání Bakalářů zhodnotil takto: „Ostravští Bakaláři (...) mile překvapili. Všechny tři příběhy obsahovaly dramaticky nosné dějové zápletky, které v scenáristickém zpracování Vladimíra Kotmela nepostrádaly přesvědčivost ani situační působivost. Nápad s pohotovou konferenciérkou, jež jednotlivými epizodami volně prochází a na vhodných místech jejich průběh vtipně glosuje nebo doplňuje o další souvislosti, čímž celý program stylisticky sjednocuje, patřil ke stejně šťastným jako ten, na jehož základě byla realizace svěřena zkušenému pražskému režisérovi Václavu Hudečkovi, který snímek natočil se zjevnou řemeslnou rutinou a žánrovou vybroušeností. Problémem však i nadále zůstává závěrečná beseda s autory použitých námětů, která má s atmosférou předchozího programu většinou pramálo společného a působí zcela izolovaně. Bylo by záslužné, kdyby se zainteresovaným scenáristům podařilo vymyslet způsob, jakým tuto sekvenci nápaditěji využít a organicky ji začlenit do kontextu uvedených dramatických příběhů.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MLČOUŠEK, Vladimír. Televize 25. 7. – 1. 8. Tvorba: týdeník pro politiku, vědu a kulturu. 10. srpen 1977, čís. 32, s. 20. ISSN 0139-5513. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HRIVŇÁKOVÁ, Olga; MORAVCOVÁ, Jana. Bakaláři: Libuše Pospíšilová, Jaroslav Dietl, Vladimír Menšík, Jaroslav Dudek, Magdalena Dietlová a další.... 1. vyd. Praha: Columbus, 1997. 140 s. ISBN 80-85928-33-7. 
  • MLČOUŠEK, Vladimír. Televize 25. 7. – 1. 8. Tvorba: týdeník pro politiku, vědu a kulturu. 10. srpen 1977, čís. 32, s. 20. ISSN 0139-5513. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]