Luděk Bari

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Luděk (Ľudovít) Bari
Luděk Bari
Luděk Bari
Narození21. ledna 1949
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Národnostčeská
Vzděláníautodidakt
Povolánísochař, řezbář a malíř
Manžel(ka)Baya Bari
Znám jakopražský řezbář, sochař, malíř
Webová stránkahttp://www.ludovitbari.com/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Luděk Bari (* 21. ledna 1949, Praha, Československo), známý pod pseudonymy Ludovít nebo Lou Bari, je český autodidaktický sochař, řezbář a malíř a příležitostný herec Divadla S. K. Neumanna.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vyučil se truhlářem. Po studiu na střední škole [zdroj?] výtvarné nadání rozvíjel v soukromých hodinách figurální techniky v keramice a porcelánu u akademické sochařky Aleny Burešové, současně také absolvoval soukromé hodiny u akademického malíře Josefa Patery nebo akademického sochaře Vlastimila Večeři.

V minulosti pracoval jako požární technik nebo recepční v hotelu Evropa, kde příležitostně restauroval obrazy a nábytek.

Luděk Bari neprošel soustavným výtvarným vzděláním – patří mezi autodidakty, ale dosáhl v oblastech sochařství a řezbářství profesionální úrovně.[1]

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

Proslavil se kolekcí osmnácti kusů originálních hudebních nástrojů moderních tvarů. V roce 1995 australská televizní stanice Beyond 2000 odvysílala krátkou reportáž o jeho práci v 82 státech světa.[2]. Kolekci tvoří housle, violy a cella. Kolekce byla v roce 1995 neformálně označena televizní stanicí za technickou novinku 21. století.[3] O jeho housle projevila zájem také houslistka Vanessa Mae, k propůjčení houslí však nakonec nedošlo. Kromě houslí moderních tvarů vytvořil Luděk Bari několik desítek dřevěných reliéfů technikou nízkého reliéfu. Veškerá jeho výtvarná díla ztvárňují filosofii hudby, něhy a poezie. Zásadní výtvarná díla Luďka Bariho nejsou na prodej.[4]

Rainer Maria Rilke na Bariho reliéfu (2014)

Citáty[editovat | editovat zdroj]

Housle vydávají tóny, které léčí a čistí vaše tělo. Mění ho v kvalitnější materiál. Proto poslouchejte hudbu, kde hraje tento nástroj. Hlavně ať poslouchají ti, kteří drží hladovku.
— autor Luděk Bari

Koncem roku 2018 zformuloval svou "Definici objektivity".

Jsem stromem, který plodí... Jsem strom velký jako Jasan, cítím se tak..., a také tak se snažím žít. Mé větve..jsou ruce... které berou materii, ze které se dá tvořit... díla jimi stvořená to jen potvrzují.
— autor Luděk Bari

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.ludovitbari.com [online]. [cit. 2014-07-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-01-09. 
  2. http://www.youtube.com/watch?v=_f5kPvO12fE
  3. YouTube (anglicky)
  4. http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/182177-housle-jako-ze-star-treku/

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Díla tvořená láskou [zdroj?]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]