Lough Mask

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lough Mask
Poloha
SvětadílEvropa
StátIrskoIrsko Irsko
ProvincieConnacht
Hrabstvíhrabství Mayo
Lough Mask (Irsko)
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha87 km²
Délka14 km
Šířka5 km
Max. hloubka58 m
Ostatní
Přítok vodyCloon, Robe, průtok z Lough Carra
Odtok vodyprůtok do Lough Corrib
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lough Mask (irsky Loch Measca) je jezerohrabství Mayo na západě Irské republiky. Je dlouhé 14 km a široké 5 km a má rozlohu 87 km². Geologický podklad jezera tvoří karbonické vápence spolu s pískovci. U východního břehu je jezero mělké, zatímco na západní straně je výrazně hlubší. V dlouhém úzkém příkopu tam dosahuje hloubky 58 m.

Pobřeží[editovat | editovat zdroj]

Východní břeh jezera je nízký a v zimě bývá zaplavován. Roste zde mnoho rostlinných druhů na holých a porostlých vápencích, suchých travinách a vřesovištích. Západní břeh je méně rozmanitý a méně bohatý na rostlinná společenstva. Na jezeře je mnoho ostrovů hlavně v jihovýchodní části.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Hlavní přítoky jsou řeky Cloon a Robe a průtok z jezera Lough Carra na severovýchodě. Z jezera odtéká průtokem do blízkého jezera Lough Corrib na jihu. Voda v jezeře je mírně tvrdá.

Flóra[editovat | editovat zdroj]

V 90. letech 20. století v jezeře stouplo množství fytoplanktonu. Vodní a vlhkomilné rostliny zde představují typické představitele oligotrofního systému (lobelka vodní, pobřežnice jednokvětá a rdesty).

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Jezero jedním z nejdůležitějších hnízdišť racků. V zimě zde najdeme mnoho vodních ptáků, hlavně divokých kachen, ale také hus, labutí aj.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]