Level (časopis)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Level
Datum založeníleden 1995
Datum zánikustále vychází
Jazykčeština
Žánrzaměření na počítačové hry
Periodicitamesíčník
Země původuČeskoČesko Česko
Klíčové osoby
VydavatelNaked Dog (od 2013)
Odkazy
ISSN1211-068X
Číslo ČNBcnb000359337
WebOficiální stránky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Level je český časopis se zaměřením na počítačové hry. Časopis v roce 1995 založil, pod vydavatelstvím Martina Ludvíka, Petr Zdražil (Shadow), Tomás Landa (Silver), Jan Tománek (Beast)[1], který zde do konce roku 1995 působil jako šéfredaktor. Jako spoluzakladatel a zástupce šéfredaktora působil Tomáš Landa (Silver). Redakci tvořili Ondřej Průša (Draken) a Jan Herodes (Doll). Technicky vzato byl Level založen již v prosinci 1994, kdy bylo připraveno nulté číslo, vinou zdržení ale nevyšlo, v předvánoční době měly tiskárny již obsazenou kapacitu.[2]

Časopis vycházel pravidelně každý měsíc od ledna 1995 do května 2013 (s výjimkou března 1995, kdy nevyšel kvůli změně vydavatele z Popular Computer Publishing na JRC), kdy vydavatelství Burda oznámilo, že číslo 230 bude posledním. Následně bylo oznámeno, že značku Level koupilo vydavatelství Naked Dog, jehož majitelem je bývalý šéfredaktor Ondřej Průša.[3] Číslo 231 pro červen/červenec vyšlo 28. června 2013 pod vedením tří bývalých šéfredaktorů časopisu – Ondřej Průša, Martin Bach, Petr Poláček. Se změnou vydavatele došlo i k několika změnám. Časopis začal vycházet bez DVD přílohy, ale s plnou hrou ve formě klíče na digitální distribuce, s nižší cenou, 99 Kč, i pozměněným obsahem, ve kterém chybí novinky a preview a více obsahu je věnované tematickým článkům. Od čísla 245 není součástí časopisu ani plná hra. Počínaje číslem 235 začíná LEVEL zkušebně vycházet i v elektronické verzi. V redakci působí zkušení autoři – Lukáš Grygar, Pavel Dobrovský, Jiří Pavlovský aj.

Charakter časopisu[editovat | editovat zdroj]

Časopis Level je druhým nejčtenějším herním magazínem v Česku (2014 – http://www.unievydavatelu.cz/ Archivováno 26. 2. 2015 na Wayback Machine.). Jeho jediným konkurentem je v současné době časopis Score. Partnerským webem je Games.cz, na který svými články přispívají mimo jiné i redaktoři Levelu. Jedno číslo časopisu Level má 116 stran.

Zaměření[editovat | editovat zdroj]

Level se jako herní časopis zaměřuje primárně na hry, a to jak na ty pro platformu PC, tak na konzolové, handheldové i tabletové. Mimo her se Level zabývá i hardwarem, softwarem, filmy a hudbou. Pravidelnou část také tvoří komentáře vývojáře Daniela Vávry (ze společnosti Warhorse), Lukáše Macury ze studia Cinemax, recenzenta Michala Rybky i Jana Herodese a Radka Friedricha, kteří pracují v pražském Disney Mobile Games Studio.[zdroj?]

Seznam částí časopisu[editovat | editovat zdroj]

  • Redakce – První část obsahuje úvodník a technické informace o Levelu. Následují dopisy čtenářů, informace o přiložené plné hře, shrnutí dění v herním světě v uplynulém měsíci a kulturní okénko.
  • Recenze – Nejrozsáhlejší část časopisu hodnotící finální verze her.
  • Téma čísla – Několik herně zaměřených článků. Příklady témat: Jak se hraje v Číně, Gran Turismo Academy, Kickstarter na rozcestí.
  • Reaktor – Publicistická část s komentářem redakce, Michala Rybky (Wolfův revír), Dana Vávry (Jáma pekel), Lukáše Macury (Za pět minut 12) a Jana Herodese (Herodes na tabletách).
  • Rozhovor – Rozhovor s osobností herní scény.
  • Fenomén – Sekce rozebírající současné herní fenomény a akce (let's play, LARP Stalker, spojení her a komiksů)
  • Dílna – Informace o nezávislé tvorbě. Obsahuje rozhovory s tvůrci nebo profil vybraného studia a rubriku Radka Friedricha Utrpení mladého vývojáře.
  • Retro Level – Rozsáhlá sekce s vlastní retro obálkou. Uvnitř jsou články o historii vzniku určité hry (Making of...), pohled na dobový hardware (Rybkova nora), čtyři oblíbené hry herních vývojářů ze zahraničí (Osobní legendy) a popis vybrané retro hry (Retronaut).
  • Tech – Rubrika zaměřená na hardware a technologie (herní konzole, virtuální realita, telefony, herní enginy).

Poznámka: jednotlivé části v seznamu jsou řazeny tak jako v časopise.

Třinácté číslo[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2003 do restartu časopisu v červnu 2013 vycházelo v jednom roce 13 čísel Levelu. Ono třinácté číslo vycházelo z toho důvodu, že se před Vánoci objeví spousta nových her, jejichž recenze by se do jednoho čísla nevešly. Zajímavostí je, že autoři časopisu měli v červnu dvě uzávěrky, aby vánoční číslo zapadalo do harmonogramu.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. [1]
  2. časopis Level, číslo 1, leden 1995, kap. Úvodník, str.4
  3. DOSKOCIL, Jan. Časopis LEVEL končí, bez redakce ho převzal Průša. Eurogamer [online]. 2013-05-03. Dostupné online.