Le Chasseron

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Le Chasseron
Vrchol hory
Vrchol hory

Vrchol1607 m n. m.
Prominence590 m
Izolace32 km[1]
Poloha
StátŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko
PohoříJura
Souřadnice
Le Chasseron
Le Chasseron
Horninavápenec
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Le Chasseron je hora ve Švýcarsku, vysoká 1607 m n. m. Nachází se v pohoří Jura nedaleko města Sainte-Croix v kantonu Vaud a je osmou nejizolovanější horou Švýcarska.

Množství archeologických nálezů z římského období svědčí o kultovním významu místa.[2] Ve středověku byla hora známá pod názvem Sachiron, což pravděpodobně pochází z latinského výrazu „siccus“ (suchý).

Hora je tvořena vápenci z období kimmeridge. Do nadmořské výšky 1500 metrů jsou svahy zalesněny s četnými pastvinami, region je známý výrobou sýra gruyère. Údolí Vallon des Dénériaz bylo vyhlášeno přírodní rezervací. Podnebí je kontinentální, v nedaleké vesnici La Brévine byla v lednu 1987 naměřena historicky nejnižší teplota na švýcarském území –41,8 °C.[3] Na úbočí hory bylo vybudováno středisko zimních sportů Les Rasses. Na vrcholu se nachází hotel, trojnožka s geodetickým bodem a meteorologická observatoř, zajímavostí je Skála míru, do níž jsou vyryty symboly různých náboženství.[4] Hora je proslulá panoramatickými výhledy, nabízí také množství terénů pro skalní lezení.

Vrcholová pyramida

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Le Chasseron na Peakbagger.com
  2. Patrimoine vaudois Dostupné online Archivováno 15. 5. 2019 na Wayback Machine.
  3. Kaltluftseen in der Schweiz Dostupné online
  4. Loisirs Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]