Stolní lampa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Lampička)
Stolní lampa

Stolní lampa (v malém provedení též lampička) je druh lampy, která bývá uzpůsobena k umístění na pracovních stolech a nočních stolcích. Umožňuje pracovat či vykonávat jinou činnost za šera nebo tmy.

Podobnou funkci má stojanová (stojací) lampa umístěná na podlaze, sloužící zpravidla k osvětlení křesla.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Předchůdci stolních lamp[editovat | editovat zdroj]

Po nejprimitivnějším osvětlování vnitřních prostor ohništěm používali lidé cílenější osvětlení přenosnými lampami, ve kterých hořel olej nebo tuk. Ty jsou doloženy již archeologickými nálezy z paleolitu. Dalším nejstarším principem osvětlení jsou louče. Vsunutím do tzv. loučníku se skřipcem vzniknul primitivní předchůdce dnešní stolní lampy; obdobnou funkci mají různé druhy svícnů.[1]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Stolní lampy před vynálezem žárovky[editovat | editovat zdroj]

Použitím stínidla se pojetí dnešní stolní lampy blíží svícen zvaný lampa bouillotte[pozn. 1] z počátku 18. století. V 18. a na počátku 19. století byly též vyvinuty olejové lampy podobné dnešním stolním lampám. S rozvojem acetylenových svítidel byly vyvinuty i stolní acetylenové lampy.[2] S výrobou petroleje od druhé poloviny 19. století získaly oblibu stolní petrolejové lampy.[3] Jejich výhodou oproti acetylenovým lampám bylo snadnější plnění.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Stolní lampa v umění[editovat | editovat zdroj]

Ve výtvarném umění, fotografii a filmu umožňuje zobrazení rozsvícené lampy zvýraznění světelných efektů, které zvyšují účinek obrazu.

V literatuře může mít lampa symbolický význam (např. Jaroslav Havlíček: Petrolejové lampy nebo biblické podobenství o pěti pannách pošetilých a pěti prozíravých[4]).

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Elektrická stolní lampa[editovat | editovat zdroj]

Základními díly elektrické stolní lampy jsou stojan s podstavou, stínidlo rameno a zdroj světla (žárovka, zářivka, LED dioda). Některé lampy jsou vybaveny otočným ramenem a stínidlem (stínidly), které umožňují světlo přesněji nasměrovat. Spínač bývá na napájecím kabelu nebo na těle lampy.

Kromě funkce svítidla mívají stolní a stojací lampy i estetickou hodnotu, některé jsou považovány za umělecká díla (secesní lampy Tiffany[5]).

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Bouillotte je karetní hra z počátku 18. století; „lampa bouillotte“ umožňovala hrát karty i v nočních hodinách

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Carbide lamp na anglické Wikipedii, Bouillotte (jeu de cartes) na francouzské Wikipedii, Argand lamp na anglické Wikipedii a Light fixture na anglické Wikipedii.

  1. VYSTRČILOVÁ, Ludmila. Sbírka historických svítidel Rakouského národopisného muzea ve Vídni. Brno, 2017 [cit. 27-67]. Bakalářská práce. Masarykova univerzita. Vedoucí práce Otakar Kirsch. s. 27–67. Dostupné online.
  2. LNĚNIČKOVÁ, Jitka. Acetylen - zapomenuté světlo budoucnosti. Světlo [online]. FCC Public [cit. 2022-01-20]. Čís. 4/2005. Dostupné online. 
  3. TESAŘÍK, Bohumil. Z historie osvětlovací techniky: vynález petrolejové lampy. Třípól [online]. 2010-10-26 [cit. 2022-01-20]. Dostupné online. 
  4. Evangelium sv. Matouše 25,1-13 [online]. Biblenet [cit. 2022-01-20]. Dostupné online. 
  5. Tiffany lampy - historie a současnost. inHaus [online]. [cit. 2022-01-20]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]